VETO EXECUTIU

Trump bloqueja l'entrega al Congrés de la versió íntegra de l'informe sobre la trama russa

Els demòcrates acusen el president de crear "una crisi constitucional" amb la seva actitud cap al poder legislatiu

ELX04  WASHINGTON  ESTADOS UNIDOS   06 05 2019 - El presidente de los Estados Unidos  Donald J  Trump  c   habla durante la presentacion del Trofeo Comandante en Jefe a la Academia Militar de futbol de EEUU este lunes en la Casa Blanca  este lunes en Washington  Estados Unidos  El trofeo es entregado a final de temporada al ganador en la categoria de equipos de futbol universitarios de las Academias Militares de Estados Unidos en categoria Militar  Naval y Aerea  EFE  Erik S  Lesser

ELX04 WASHINGTON ESTADOS UNIDOS 06 05 2019 - El presidente de los Estados Unidos Donald J Trump c habla durante la presentacion del Trofeo Comandante en Jefe a la Academia Militar de futbol de EEUU este lunes en la Casa Blanca este lunes en Washington Estados Unidos El trofeo es entregado a final de temporada al ganador en la categoria de equipos de futbol universitarios de las Academias Militares de Estados Unidos en categoria Militar Naval y Aerea EFE Erik S Lesser / ERIK S LESSER (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Han passat set setmanes des que es van conèixer les principals conclusions de l’esperat informe sobre la trama russa i tres més des que es va publicar la seva versió redactada, però la guerra política a Washington continua sense amainar. Després que la majoria demòcrata a la Cambra baixa del Congrés emetés una citació judicial per reclamar l’accés a la versió íntegra del document preparat pel fiscal especial Robert Mueller, la Casa Blanca ha respost anunciant que Donald Trump invocarà els seus privilegis executius per bloquejar l’entrega de l’informe. La decisió del president ha desencadenat una nova tempesta política. Els demòcrates han acusat Trump de crear "una crisi constitucional" amb la seva actitud cap al poder legislatiu.

"Cada dia ens assabentem d’un nou intent per part de l’Administració de bloquejar el Congrés. Això no té precedents", ha dit Jerry Nadler, president del comitè judicial de la Cambra de Representants. L’informe Mueller va concloure que la campanya de Trump no va cooperar amb Rússia per interferir en les eleccions del 2016, però no es va arribar a posicionar respecte a un possible delicted’obstrucció a la justícia. Va ser el fiscal general, William Barr, qui va determinar que tampoc hi va haver obstrucció, una interpretació que ha sigut discutida tant pels demòcrates com per una legió de juristes. 

Notícies relacionades

Més de 720 exfiscals federals, que van servir sota presidents demòcrates i republicans, han firmat una carta on diuen que, si no fos president, Trump hauria sigut acusat d’obstrucció partint de les proves que aporta l’informe Mueller. Aquesta opinió ha reforçat la determinació dels demòcrates per tenir accés a les 448 pàgines de l’informe i també a les proves obtingudes pel fiscal especial i el seu equip d’investigadors per elaborar-lo. Però ni el Departament de Justícia ni la Casa Blanca ni el grup republicà al Congrés pensen facilitar-ho. Volen girar pàgina com més aviat millor, malgrat els dubtes legítims que ha plantejat la interpretació de Barr.

Barr, declarat en rebel·lia

"Ni la Casa Blanca ni el fiscal general Barr compliran les demandes il·legals i temeràries de Nadler", ha dit la portaveu del president, Sarah Sanders. Davant del mur aixecat per l’Administració, el comitè judicial que presideix Nadler ha declarat en rebel·lia Barr pel seu rebuig d’entregar-los l’informe, un primer pas per traslladar la batalla política als tribunals ordinaris. Els demòcrates anhelen la versió íntegra de l’informe i les proves obtingudes per Mueller per avançar en les seves indagacions per un presumpte delicte d’obstrucció que han obert al Congrés. Tot suggereix que, amb la seva negativa a entregar-lo, la Casa Blanca té una cosa per amagar.