polèmica religiosa

La cristiana condemnada a mort per blasfèmia i després absolta abandona el Pakistan

Asia Bibi va ser condemnada el 2010 després que els seus veïns asseguressin que va fer comentaris denigrants sobre l'islam

31186d09-3029-46ea-b220-39134ee0c3ce-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Asia Bibi, la dona cristiana que es va passar vuit anys al corredor de la mort i va ser absolta l’octubre del 2018 de la condemna a pena de mort per blasfèmia, ha abandonat el Pakistan, segons ha explicat al diari local ‘Dawn’ un responsable del Ministeri d’Afers Estrangers pakistanès. L’advocada de Bibi, Saif ul Mulook, ha explicat que no ha pogut parlar directament amb la seva clienta, però que segons les seves pròpies fonts "Bibi seria al Canadà, on les seves filles van fugir fa diversos mesos."  

"Asia Bibi ha sortit del país. És una persona lliure i viatja per voluntat pròpia", ha assegurat el responsable del Ministeri d’Exteriors pakistanès, que no ha volgut concretar a quin país ha anat. Asia Bibi va quedar absolta de la condemna per blasfèmia per decisió del Tribunal Suprem del Pakistan el 31 d’octubre del 2018, després d’haver-se passat vuit anys al corredor de la mort. La seva absolució va provocar protestes de grups polítics i religiosos.protestes

Divisió

El malson de Bibi, procedent del Panjab i que ara té uns 50 anys, va començar el 2009 durant una disputa mentre treballava al camp. Invocant raons religioses, dues dones musulmanes es van negar a compartir un got d’aigua amb ella perquè era cristiana. Llavors es va desencadenar una forta discussió i dies més tard les dones van dir a l’imam local que Bibi havia "insultat" el profeta de l’islam, una cosa que la cristiana sempre ha negat. 

Els religiosos en van informar la policia, que van obrir una investigació. Bibi va ser arrestada i processada en virtut a l’article 295c del Codi Penal pakistanès, que estableix la pena de mort per blasfèmia. El 2010 va ser condemnada a la forca. El seu cas va generar gran malestar entre els cristians de tot el món i va ser una font de divisió al Pakistan, on dos polítics que van mostrar el seu recolzament a Bibi van ser assassinats, un d’ells el governador del Panjab, Salman Tasir, mort pel seu propi guardaespatlles. L’assassí de Tasir va ser condemnat a mort i penjat el 2016, i va provocar la fúria dels extremistes més radicals que exigien el penjament de Bibi. 

Por permanent

Durant el seu llarg empresonament, la família de la cristiana va rebre amenaces i es va veure obligada a fugir de casa seva. El seu marit, Ashiq Masih, es va haver de refugiar en un barri de classe treballadora de Lahore, on vivia amb les filles més petites de la parella, Esha i Ehsam. "El pare em va dir que no sortís, que la situació era molt dolenta", va lamentar una de les seves filles el 2016. 

Notícies relacionades

El cas de Bibi, que va estar aïllada a la presó de dones de Multan, al centre del país, a causa de la preocupació per la seva seguretat, ha commogut diversos líders i papes occidentals com Benet XVI i Francesc. Després de la seva absolució, Bibi va confessar que no es creia que era lliure i va afegir "vaig somiar tantes vegades que els murs de la presó caurien".