DECISIÓ POLÈMICA

Revés judicial contra una llei de Salvini que limita els drets dels immigrants a Itàlia

La norma impedeix que els peticionaris d'asil es puguin inscriure al padró municipal i accedir als serveis bàsics

zentauroepp47421024 epa7220  lampedusa  italia   19 03 2019   el barco   mare jo190319210659

zentauroepp47421024 epa7220 lampedusa italia 19 03 2019 el barco mare jo190319210659 / ELIO DESIDERIO

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Els tribunals de Bolonya i Florència han sentenciat contra una llei aprovada pel Parlament, presentada per Matteo Salvini, titular d’Interior i vicepresident del Govern, que prohibeix inscriure els immigrants peticionaris d’asil en el registre civil de la ciutat. En les seves sentències, consideren que, per sobre de les lleis, hi ha normes superiors, com la Constitució.

La mesura és temporal, per al temps que duri l’expedient de la sol·licitud, però permet que les persones interessades puguin accedir als serveis bàsics, com preveu la Constitució, com ara l’escola, la sanitat i el treball. No obstant, amb la llei en vigor, coneguda com a 'decret seguretat’, una vegada presentada la petició d’asil, l’immigrant es troba amb document de la sol·licitud, però al carrer, perquè per accedir als serveis bàsics hauria d’estar també inscrit en el padró municipal.

El decret també suprimeix oficialment els centres d’acolliment per a peticionaris d’asil, en què s’inseria els interessats en un recorregut d’integració que comprenia l’estudi de l’italià, l’assistència mèdica i legal i la possibilitat per als fills de freqüentar l’escola. Molts d’aquests centres, entre els quals el dels jesuïtes, considerat un dels més importants i organitzats, també estan desobeint la norma.

Desobediència

L’alcalde de Palerm, Leoluca Orlando, ja havia anunciat que desobeiria la llei, ordenant a l’ajuntament que registri tots els peticionaris d’asil. El mateix estan fent altres alcaldes, com el de Florència, mentre que l’associació d’“advocats de carrer” –que atén els sensesostre– ha convidat tots els peticionaris d’asil a presentar-se als ajuntaments.

“Es tracta d’una sentència vergonyosa contra la qual presentarem recurs”, ha reaccionat Salvini, i ha aconsellat els magistrats que “si algun jutge vol fer política i canviar les lleis per ajudar els immigrants, abandoni el tribunal i es presenti candidat per a l’esquerra”. Li ha respost l’alcalde de Bolonya, Virginio Merola, afirmant que “la norma és il·legítima i la magistratura independent” i que, en cas de voler oposar-s’hi, “un ministre presenta recurs i no amenaça els jutges de ser parcials”. Merola ha afegit polèmicament que “Salvini escrigui millor les seves mesures en lloc de fer propaganda”.

L’òrgan executiu de l’Associació Nacional de Magistrats (ANM) ha replicat que “els jutges assumeixen les seves decisions aplicant les lleis” i, encara considerant que és legítim comentar i criticar les decisions judicials, les declaracions del ministre “deslegitimen la magistratura perquè, d’una manera totalment infundada, al·ludeixen al fet que les sentències puguin estar influïdes per avaluacions polítiques”.

La jutge Matilde Betti ha comentat que “la interpretació [que fan les sentències] ofereix una lectura coherent de la llei amb les normes constitucionals i comunitàries, que d’una altra manera seria difícil de recolzar”. La jutge afegeix que “sense un document d’identitat és difícil no només comptar amb un metge, sinó també treure’s el carnet de conduir, obrir un compte bancari i, per tant, treballar”.

El rerefons de les pensions

Notícies relacionades

“Els documents els dono a qui se’ls mereix. Els altres, que tornin a les seves cases des del primer fins a l’últim”, ha etzibat Salvini durant un míting a Mòdena per a les eleccions europees. I ha afegit: “Si ets aquí per lliurar batalla i vendre droga, ¡fora!, no et necessitem [...], ho dic fins i tot per respecte envers tants immigrants regulars que paguen els impostos, envien els fills a l’escola, sense que m’interessi si tenen la pell blanca, groga, negra, vermella o verda”. El ministre ha obviat que molts dels actuals cinc milions de regulars que hi ha a Itàlia al seu dia van ser il·legals i van obtenir els papers per no ser-ho. Les cotitzacions i impostos que paguen equivalen a 650.000 pensions d’italians, segons la Seguretat Social (INPS).

Nazzarena Zorzella i Antonio Mumolo, els “advocats de carrer” que defensaven els peticionaris d’asil que han obtingut les sentències favorables, reconeixen que “en un moment en què es vol dividir els ciutadans entre primera i segona divisió, es tracta de sentències que donen certesa als valors garantits per la nostra Constitució”. I hi afegeixen que “hi haurà centenars de registres [als ajuntaments]” i que ells “han demanat a les seves “54 finestretes nacionals que els advocats acompanyin personalment els peticionaris d’asil al registre civil i, en cas de rebuig, presentin recurs”.

Temes:

Itàlia