ELECCIONS AL PAÍS CENTREAMERICÀ

Cortizo s'imposa per la mínima en unes disputades eleccions a Panamà

El guanyador guanya l'opositor Rómulo Roux per una diferència de menys de 40.000 vots

panama / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

El candidat presidencial opositor Laurentino 'Nito' Cortizo va obtenir aquest diumenge un disputat triomf en les eleccions generals de Panamà i va fer una crida a la unitat de tots al país per tirar endavant la lluita anticorrupció i el rellançament de l’economia que va prometre. Cortizo, un exministre amb discurs nacionalista, que es va llançar a l’arena polític amb el seu Partit Revolucionari Democràtic (PRD, socialdemòcrata), va ser declarat president electe virtual després d’una jornada inèdita, amb una diferència de menys de 40.000 vots entre el primer i el segon lloc.

Les autoritats electorals van haver de posposar l’anunci fins que la diferència de vots per escrutar entre Cortizo i el seu principal contendent, el també opositor Rómulo Roux, del partit Canvi Democràtic (CD, liberal) "no incidís" en el resultat, cosa que finalment va passar a prop de la mitjanit de diumenge. Roux, que va obtenir el 31% de vots, va dir a Efe poc abans de l’anunci del Tribunal Electoral, que si els magistrats parlaven amb Cortizo per informar-lo que era el guanyador virtual de la contesa no reconeixeria "el contingut d’aquesta trucada".

Un petit marge

"Esperarem les actes físiques i, partint d’això, nosaltres complirem i obeirem el que diguin les actes", va dir Roux, que va destacar que "en la història de Panamà mai s’havia vist unes eleccions amb un marge tan petit, tan estret" i va denunciar "que hi han hagut irregularitats" en el procés, un extrem que va rebutjar el Tribunal Electoral.

Però l’expresident Ricardo Martinelli (2009-2014), fundador del CD i detingut preventivament mentre és enjudiciat per suposat espionatge polític i peculat, va reconèixer el triomf de Cortizo. "Vull felicitar Nito i el PRD per la seva victòria extraoficial. Tenen una gran responsabilitat de tornar a unir els panamenys i treure’ns del buit que ens va ficar [l’actual president Juan Carlos] Varela. Que Déu ens beneeixi a tots!", va publicar Martinelli a Twitter.

Cortizo demana unitat

Notícies relacionades

En el seu discurs per la victòria, Cortizo va fer un crida a la unitat del país per afrontar els grans reptes en matèria de reforma institucional i rellançament de l’economia, entre d’altres, que es presentaran a partir del pròxim 1 de juliol, quan haurà d’iniciar el quinquenni 2019-2024.

"La victòria és nostra (...) avui ha guanyat Panamà", va expressar un eufòric Cortizo, que va assegurar que està "preparat per assumir les regnes" del país juntament amb un equip que compta amb un jove "talentós, preparat i compromès amb el país", en referència el seu vicepresident, Gabriel Carrizo.

Temes:

Panamà