ELECCIONS AL CARIB

Panamà vota un nou president que l'alliberi de la corrupció

Malgrat la seva creixent economia, la població del país centreamericà s'enfronta a grans desigualtats

zentauroepp48024926 people wait in line to vote during general elections in pana190505172012

zentauroepp48024926 people wait in line to vote during general elections in pana190505172012 / Arnulfo Franco

2
Es llegeix en minuts

Jornada d’eleccions  al Carib. Els panamenys elegeixen el seu nou president aquest diumenge després d’una campanya liderada per un veterà exministre d’agricultura que ha promès lluitar contra la corrupció i la desigualtat. A Panamà, edèn fiscal que va esquitxar les elits globals de totes les disciplines amb la filtració d’evasors més gran en paradisos fiscals de la història, els seus més de quatre milions i mig d’habitants viuen amb asfixiants dificultats econòmiques.  

En una de les economies de creixement més ràpid del món, a la qual ronden els interessos de la Xina, apressa una reducció de la bretxa de riquesa i una neteja del panorama polític després de l’escàndol de corrupció i suborn protagonitzat pel constructor brasiler Odebrecht i la fuga de documents dels ‘Papers de Panamà’. 

Laurentino “Nito” Cortizo, de 66 anys, porta mesos provant de seduir els gairebé tres milions de votants panamenys amb promeses de millorar serveis governamentals com l’aigua l’atenció mèdica i de reprimir la presumpta malversació de fons públics al país. El candidat presidencial va ser ministre de Desenvolupament Agropecuari entre el 2004 i el 2006 quan va renunciar per no estar d’acord amb algunes de les clàusules del Tractat de Lliure Comerç entre els Estats Units i Panamà, en concret amb aquelles que obligaven el país caribeny a flexibilitzar les seves mesures fitosanitàries i zoosanitàries davant dels nord-americans.

El candidat presidencial Laurentino Cortizo s’acosta a votar a Ciutat de Panamà. / bienvenido velasco (efe)

La privilegiada situació geogràfica del país connecta els oceans Atlàntic i Pacífic amb l’obra mestra d’enginyeria mundialment coneguda. El canal de Panamà maneja al voltant de 270 mil milions de dòlars en càrregues anuals. 

Contra la corrupció 

“Els corruptes i incompetents estan robant els nostres diners, amenaçant el nostre futur”, va dir Cortizo com a tancament de la seva campanya aquest dimecres, entre les masses de seguidors de la seva formació d’esquerra moderada, el Partit de la Revolució Democràtica (PRD). El candidat va assegurar que continuaria aprofundint llaços amb la Xina, tot i que va advertir que ho faria de manera més lenta que l’actual president Juan Carlos Valera, que va fer enfadar els Estats Units per firmar diversos projectes destacats d’infraestructura amb la potència asiàtica. 

Tota la carrera presidencial ha girat al voltant de les promeses de frenar els crims de coll blanc per part dels candidats. Aquests han presentat propostes per canviar la manera d’adjudicar els contractes públics. Trepitjant els talons a Cortizo destaca Rómulo Roux, del partit de centredreta Canvi Democràtic (DC), que ha ofert una reforma constitucional per enfortir la independència del poder judicial. A l’actual president Varela no se li permet buscar la reelecció per llei. 

Panamenys descontents

Notícies relacionades

Malgrat les previsions del Banc Mundial que prediuen que l’economia de Panamà creixerà un 6% aquest any, superant la resta de països llatinoamericans, la seva ciutadania considera que no s’ha fet prou per lluitar contra la corrupció i la impunitat. “El sentit general a Panamà és que els poderosos i els rics poden sortir-se amb la seva”, ha dit Olga de Obaldia, representant de Transparència Internacional a Panamà.

Les urnes tancaran a les quatre de la tarda (hora local), les 21 hores a Espanya, i els primers resultats es preveuen al voltant de les sis, les 23 hores aquí.