COMMOCIÓ A L'ILLA

El ministre de Justícia de Xipre dimiteix pel cas de l'assassí en sèrie

Quatre dones han sigut trobades mortes, a l'oest de la capital, Nicòsia, en les últimes setmanes

Un xipriota de 35 anys ha confessat l'autoria d'almenys set assassinats

zentauroepp47958522 chipre asesino en serie190502125317

zentauroepp47958522 chipre asesino en serie190502125317 / STR

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Reuters

El ministre de Justícia xipriota, Ionas Nikolau, ha dimitit aquest dijous després de la indignació popular que ha causat la sèrie de feminicidis de treballadores de la neteja estrangeres, comesos presumptament per un oficial de la Guàrdia Nacional, que ha confessat ja l’autoria de set assassinats.

Després de presentar la seva renúncia al president de Xipre, Nikos Anastasiades, el ja exministre ha subratllat que havia pres la decisió per "sensibilitat política" i no per responsabilitat personal en el cas. Així mateix, Nikolau, que era al càrrec des del 2013, ha acusat la policia de no haver-lo informat sobre el cas.

El ministre ja havia estat anteriorment a l’ull de la crítica, tant de l’opinió pública com de polítics, en relació amb una sèrie de suïcidis a les presons durant el seu mandat. El cas que sacseja ara a la societat xipriota es va destapar el 15 d’abril quan un turista va trobar per casualitat el cadàver d’una dona en un pou d’una mina abandonada.

Les autoritats van identificar el cos com el de Mary Rose Tiburcio, de 39 anys i origen filipí, que treballava a Xipre com a dona de fer feines i la desaparició de la qual va ser denunciada a la policia junt amb la de la seva filla Sierra, de 6 anys, el maig del 2018. Aleshores, el president de l’associació d’empleats domèstics, Luis Kutrukidis, va dirigir una carta oberta al ministre de Justícia, en la qual sol·licitava una investigació exhaustiva d’aquestes desaparicions, així com de 22 dones filipines més.

Crítiques

Notícies relacionades

La troballa d’un segon cadàver trobat al mateix pou va portar a la detenció el 18 d’abril de Nikos Metaxas, oficial de la Guàrdia Nacional de 35 anys. Segons va indicar la Policia, Metaxas va confessar haver assassinat set dones, entre elles dues nenes de 6 i 8 anys. En la seva confessió, el militar va admetre haver escanyat les dones mentre mantenia relacions sexuals amb elles.

La indignació popular ha anat en augment els últims dies al transcendir que feia anys que la desaparició de les dones estavasense que les autoritats investiguessin els casos. Totes les víctimes són d’origen estranger i fins avui han sigut recuperats quatre cossos, mentre segueixen les investigacions amb l’ajuda d’experts britànics de Scotland Yard. Les autoritats han sigut objecte de ferotges crítiques per no investigar a fons els informes de les desaparicions de les dones.

Temes:

Xipre