CRISI A VENEÇUELA

López es refugia a l'ambaixada i posa Sánchez en un compromís

Espanya acull l'opositor veneçolà i la seva família, que no demanen asil polític

El Govern reforça la seguretat de l'edifici amb geos davant la incertesa

zentauroepp47970948 embajada190501162424

zentauroepp47970948 embajada190501162424 / CARLOS EDUARDO RAMIREZ

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Agencias

La creixent tensió a Veneçuela situa el Govern de Pedro Sánchez en una situació enverinada. La decisió d’acollir a l’ambaixada espanyola de Caracas l’opositor Leopoldo López i la seva família, que ha acudit aquest dimecres per refugiar-s’hi després d’haver sigut alliberat per militars amb un "indult presidencial" de Juan Guaidó, col·loca en una posició especialment compromesa el Govern espanyol durant l’interregne obert després del 28-A: l’Executiu està en funcions, amb les eleccions del 26 de maig a l’horitzó i amb adversaris polítics disposats a fer servir el cartutx veneçolà com a arma llancívola a la nova campanya. 

 [Seguiu aquí en directe les últimes notícies sobre la situació a Veneçuela]

El Govern admet que la incertesa és elevada i no vol avançar escenaris. Fonts governamentals insisteixen que l’objectiu continua sent que el país arribi a unes eleccions lliures, tot i que admeten que hauran d’anar fixant posicions en aquesta direcció segons es desenvolupin els fets. Espanya no recolzarà en cap cas una intervenció militar, afegeixen des de la Moncloa. La situació és delicada, perquè Sánchez ha reconegut Guaidó com a president encarregat (igual com han fet 53 països més), però no ha trencat formalment els vincles amb Nicolás Maduro

Esperant el que passi a partir d’ara, l’ambaixada a Caracas ha reforçat la seva seguretat amb agents del Grup d’Operacions Especials (GEO) després d’haver "acollit" López, la seva dona i la seva filla de 15 mesos, que hi han arribat per "decisió pròpia" a la recerca d’empara. Poques hores abans, un grup de militars havia alliberat el dirigent de l’arrest domiciliari en el qual estava des del juliol del 2017, sentenciat a 14 anys per haver instat a la violència en les revoltes dels opositors al chavisme. 

Fonts governamentals indiquen a aquest diari que el règim de Maduro no s’ha posat en contacte amb la Moncloa després d’haver acollit López a l’ambaixada. Tampoc sembla que els dirigents chavistes tinguin la intenció de forçar la batalla amb Espanya. "No entrarem a una ambaixada a treure uns delinqüents", ha sentenciat aquest dimecres Diosdado Cabello, número dos de Maduro. 

Tot i així, l’ambaixada ha augmentat els seus nivells de seguretat amb agents del Grup Especial d’Operacions (GEO) i també ha reforçat les seves comunicacions. Malgrat el desassossec, l’Executiu indica que no hi ha alerta a la colònia espanyola, formada per 170.000 espanyols residents al país, i els ha tornat a donar suport davant qualsevol eventualitat. De moment, Iberia i Air Europa han suspès els seus vols a Caracas.

Iglesias envia un dard

En l’allau de reaccions, el secretari general d’Unides Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat que fonts del ministeri d’Exteriors li han admès en converses privades que Sánchez es va equivocar al reconèixer Guaidó com a president encarregat.

Notícies relacionades

El Govern ja va explicar en el seu moment que havia debatut l’assumpte i que havia arribat a la conclusió que Espanya no podia inhibir-se davant un conflicte tan greu a Veneçuela i va optar per liderar la resposta internacional amb l’objectiu que el país arribi com més aviat millor a una eleccions lliures i democràtiques. 

Per la seva banda, el president del PP, Pablo Casado, ha exigit Sánchez, aquest dimecres, que garanteixi la seguretat de López i la seva família.