REACCIÓ DE LA MONCLOA

Alçament a Veneçuela: Espanya "no recolza cap cop militar"

El Govern de Sánchez demana que no hi hagi un vessament de sang

Rivera i Casado es feliciten per l'alliberament del líder opositor Leopoldo López

5bc59755-e339-4c95-b369-be4cebc07d2f-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern en funcions de Pedro Sánchez "no recolza cap cop militar" a Veneçuela i aposta per "un procés democràtic pacífic" que inclogui la "convocatòria immediata de comicis per a l’elecció d’un nou president". Per a l’Executiu, el líder opositor, Juan Guaidó, és la persona legitimada per liderar la transformació política del país la "solució del qual ha de venir de la mà d’un moviment democràtic i pacífic, i per això Espanya no recolza cap cop militar", ha destacat la ministra portaveu, Isabel Celaá, en la roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres.

"Desitgem amb totes les nostres forces que no es produeixi un vessament de sang", ha dit la ministra en funcions. Celaá ha assegurat que l’Executiu desconeixia els moviments de Guaidó, president del’Assemblea Nacional veneçolana, tot i que diu que segueix "minut a minut" el desenvolupament dels esdeveniments.

A més, la dirigent socialista ha remarcat que el Govern de Pedro Sánchez manté el seu recolzament a Guaidó i considera que és la persona "legitimada per portar endavant una transformació democràtica" a Veneçuela, i que per això tindrà el recolzament d’Espanya.

"Lluita per la llibertat"

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha prioritzat l’alliberament del líder opositor veneçolà Leopoldo López i ha elogiat la tasca dels ciutadans “que lluiten per la llibertat d’aquest país” i a tots els demòcrates. López ha sigut alliberat aquest matí a Caracas, on complia una pena de gairebé 14 anys de presó en règim d’arrest domiciliari, com a conseqüència d’un "moviment militar i civil", segons ha anunciat el seu pare.

"És una gran notícia l’alliberament, per militars lleials a la Constitució, de l’opositor @leopoldolopez," ha assenyalat Rivera en el seu compte de Twitter. El president de Ciutadans ha reiterat, en aquest mateix missatge, el seu recolzament al president encarregat de Veneçuela, Juan Guaidó, i a tots els valents que lluiten per la llibertat" a aquest país.

López va anar a una presó militar acusat dels delictes d’instigació pública, associació per delinquir, danys a la propietat i incendi. Va acabar condemnat el setembre de 2015 a gairebé 14 anys de presó, que complia actualment en arrest domiciliari.

"Transició irreversible"

També el president del PP, Pablo Casado, ha enviat un missatge de satisfacció als veneçolans per l’alliberament de López del seu arrest domiciliari i ha considerat "encertada" la posició del Govern d’Espanya de recolzar la transició a la democràcia a Veneçuela.

En roda de premsa després del Comitè Executiu, Casado ha comentat que "una democràcia com l’espanyola, germana del poble veneçolà, ha d’impulsar i deixar molt clar que aquesta transició ha de ser irreversible".

Casado ha revelat que havia parlat amb López dijous passat des de Múrcia per comentar la incorporació del pare del polític opositor a les llistes del Parlament Europeu i ha dit que l’havia vist "confiat i content" del recolzament internacional al president encarregat de Veneçuela, Juan Guaidó.

Notícies relacionades

En una actitud radicalment oposada, el coordinador federal d’IU i candidat electe per Màlaga d’Unides Podem, Alberto Garzón, ha assenyalat que la "dreta colpista" de Veneçuela "torna a intentar guanyar el Govern amb les armes" i els acusa de cridar els militars "a combatre el seu propi poble".

[Segueixi aquí en directe les últimes notícies del llançament a Veneçuela]