TRIALWATCH

Els Clooney i Microsoft llancen una 'app' per seguir judicis a tot el món

undefined47867945 mia30  nueva york  ny  eeu   23 04 2019   fotograf a cedida 190426184947

undefined47867945 mia30 nueva york ny eeu 23 04 2019 fotograf a cedida 190426184947 / Evan Schneider

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

George i Amal Clooney, l’actor i l’advocada-activista, s’han aliat amb Microsoft per llançar una app en què es pugui seguir qualsevol judici d’intenció política que sigui rellevant i que corri el risc de ser poc transparent. L’app, inspirada en el treball d’Amal Clooney, que està especialitzada en casos relacionats amb drets humans, ha sigut presentada aquest dijous a Nova York, a la Universitat de Colúmbia.

L’objectiu de Trialwatch és reunir el màxim d’informació possible sobre els casos judicials més polèmics que atemptin contra els drets humans. Per exemple, citen en una nota de presentació, els que passen en aquells països que dicten lleis contra la llibertat sexual o religiosa. Posen com a exemple Brunei, on hi ha prohibida per llei l’homosexualitat, o el Pakistan, on es persegueix els cristians, com el cas d’Asia Bibi. També pretenen donar rellevància de casos en llocs on es discrimina les dones, com l’Aràbia Saudita o Indonèsia, o on l’avortament és delicte, com El Salvador.

La intenció de l’app és que serveixi per reunir tota la informació possible per donar publicitat a un judici o un cas i intentar evitar amb publicitat que es produeixin abusos. Una idea que regeix la fundació que el matrimoni Clooney ha creat per donar rellevància a la falta de justícia al món: la Clooney Foundation for Justice, operativa des del 2017 i en què participen Google, Microsoft, HP, l’associació d’advocats dels EUA, l’Unicef o l’Alt Comissariat de l’ONU per als refugiats, amb la qual han col·laborat en diverses ocasions, com a Síria.

Avaluar judicis

L’app permetrà reunir en un sol lloc i a l’abast de qualsevol tota la informació possible sobre cada procés legal: fotografies, notes d’àudio, apunts i documents oficials. "Una vegada que reunim aquestes dades, un expert legal avaluarà el judici, i l’informe serà compartit amb legisladors, diplomàtics, periodistes i ONG", afirmen.

Notícies relacionades

L’expert avaluarà si el judici compleix el respecte als drets humans, a partir d’uns protocols desenvolupats per la fundació amb ajuda d’experts juristes i organitzacions. Amb aquestes puntuacions la Fundació Clooney vol elaborar un índex propi que pot permetre, afirmen, a empreses a prendre decisions sobre les seves possibles inversions en un país. "I una reducció de les inversions estrangeres pot arribar a convèncer les autòcrates a canviar el rumb", afegeixen.

L’app, que ha estat funcionant en proves, ha permès arribar a llocs com Algèria, on afirmen que "no han vist un informant judicial en anys". Segons expliquen, en tot just tres mesos han rebut un miler d’enviaments de tot el món. Per argumentar-ho citen el Tribunal Suprem dels EUA, que va dir que "la llum del sol és el millor desinfectant". Ja han treballat en casos a Birmània, El Salvador, Turquia o Zàmbia.