Rússia entregarà passaports als habitants de l'est d'Ucraïna

El president electe Zelenski demana noves sancions contra Moscou mentre Putin s'escuda en "raons humanitàries"

El Parlament de Kíev aprova una nova llei per impulsar l'ús de l'idioma ucraïnès en l'esfera pública i els mitjans

inter

inter

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Ha tingut l’efecte d’una bomba entre la comunitat internacional, tot i que hagi passat relativament desapercebuda en uns mitjans de comunicació centrats en la cimera de Vladivostok entre Vladímir Putin i Kim Jong-un. Transcorreguts encara pocs dies de l’elecció de Volodímir ZelenskiVolodímir Zelenski, un humorista sense cap experiència política, com a nou president d’Ucraïna, el líder del Kremlin acaba de donar llum verda al procés de simplificació perquè els habitants de les regions de Lugansk i Donetsk, sota el control de les milícies prorusses, tot i que 'de iure' ciutadans ucraïnesos, obtinguin un passaport rus.

Zelenski, que sobre el paper és menys bel·ligerant amb Moscou que el cap de l’Estat sortint, Petró Poroixenko, ha demanat a la UE la imposició de noves sancions a Rússia com a conseqüència de la decisió. Molts consideren que la mesura adoptada per Moscou té per objectiu comprovar la determinació de l’inexpert cap de l’Estat electe i pressionar-lo perquè negociï en termes favorables per als interessos russos. La UE, per la seva banda, ha posat el crit al cel i per boca de la seva responsable en política exterior, Federica Mogherini, ha condemnat la "nova" violació de la sobirania ucraïnesa per part de Moscou. "Amb l’elecció del moment Rússia demostra la seva intenció de desestabilitzar encara més Ucraïna i exacerbar el conflicte" a l’est del país”, ha assegurat en un comunicat. França, Alemanya i el Regne Unit s’han manifestat en termes similars, condemnant un decret que, segons la seva opinió, "és contrari als acords de Minsk".

Justificació de Putin

Per contra, Putin ha manifestat la seva estranyesa per les crítiques unànimes que ha suscitatl’aprovació del polèmic decret, i s’ha escudat en "raons humanitàries" per haver rubricat el decret de pròpia. "Ha causat una reacció negativa; és estrany ¿Que potser els russos (a Ucraïna) són menys que els romanesos, els hongaresos o els polonesos?", ha continuat. El dirigent rus es referia al fet que aquests tres països concedeixen el passaport als seus nacionals ètnics que resideixen més enllà de les seves fronteres. 

Notícies relacionades

L’'era Zelenski,' a més, arrenca a Ucraïna amb una altra turbulència. La Rada Suprema, el Parlament unicameral d’Ucraïna, ha aprovat aquest dijous una llei que pretén impulsar l’ús del’idioma ucraïnès en l’esfera pública i que ha sigut promoguda pel mateix Poroixenko, provocant crítiques entre els membres de la minoria russòfona d’Ucraïna. El text legal, que ha rebut els vots favorables de 278 diputats dels 450 de què consta la cambra, incrementa les quotes de l’idioma local en els mitjans audiovisuals i obliga els funcionaris públics a sotmetre’s a exàmens de llengua. L’acabat d’elegir Zelenski ha considerat en un comunicat que l’ucraïnès "és l’únic idioma" del país, però ha defensat, alhora, verificar si la legislació viola els drets de les minories.        

             

Temes:

Rússia Ucraïna