CARRERA A LA CASA BLANCA

Joe Biden s'afegeix a la carrera presidencial demòcrata dels EUA

L'exvicepresident, de 76 anys, oficialitza la seva candidatura amb un vídeo centrat en la denúncia de Trump

És el més popular en les enquestes per superar el republicà, però s'enfronta a reptes dins del seu propi partit

zentauroepp42602732 file   in this march 6  2018 file photo  former vice preside180322141330

zentauroepp42602732 file in this march 6 2018 file photo former vice preside180322141330 / Gene J Puskar

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

L’esperada candidatura de Joe Biden s’ha oficialitzat aquest dijous. Amb un vídeo de gairebé tres minuts i mig en què el focus està posat en la denúncia deDonald Trump i la reivindicació de la “idea” i els “valors centrals” dels Estats Units, l’antic senador i vicepresident els dos mandats deBarack Obama ha confirmat finalment que buscarà la nominació demòcrata per a les presidencials del 2020, una carrera que ja suma 20 aspirants.

Les enquestes col·loquen Biden en un favorable punt de partida: les lidera tant en popularitat com en opcions de guanyar Trump. El veterà polític que encadena gairebé cinc dècades en la política nacional, no obstant, afronta reptes, i no només davant el mandatari republicà.

El moderat Biden represental’aparell més centrista mentre que les bases del Partit Demòcrata apuntalen un gir cap a l’esquerra la màxima expressió del qual és Bernie Sanders, el senador independent socialista de Vermont que de moment es planteja com el seu màxim rival. Els dos són homes blancs septuagenaris en un divers camp que inclou sis dones, cinc persones negres, un hispà, un gai i candidats mil·lennistes. En cas d’arribar a la Casa Blanca, Biden ho faria amb 78 anys, una edat inèdita. 

L’equipatge polític

Des que es va presentar en les seves primeres eleccions locals el 1970 i va irrompre en el panorama nacional a l’arribar al Senat des de Delaware el 1973, Biden ha acumulat equipatge polític, en alguns casos pesat, com algunes posicions en política exterior, l’impuls a polítiques que van afavorir l’empresonament massiu que afecta desproporcionadament negres o la seva desastrosa actuació durant el testimoni d’Anita Hill, la dona que va denunciar l’assetjament sexual del jutge Clarence Thomas durant la seva nominació per al Tribunal Suprem. En l’era del #MeToo no ajuda que recentment diverses dones acusessin Biden d’haver-les fet sentir incòmodes amb els seus gestosincòmodes , que el vídeo que va gravar per provar de justificar les seves mostres públiques d’afecte com a benintencionades quedés lluny d’una disculpa (igual que en el seu repàs de la seva actuació davant Hill) o que fins i tot dos dies després fes broma sobre això.

Biden, que mai ha sigut un prolífic recaptador de fons, arriba a la carrera quan els altres candidats ja han recaptat 75 milions de dòlars, molts basats en petites donacions. Aquest dijous tindrà un sopar de recaptació amb grans donants i allà pot arrelar un altre problema de la seva candidatura, especialment quan altres aspirants i part de les bases han convertit en central elrebuig de la influència de grans donants i grans corporacions en la política. A més, altres rivals com Kamala Harris ja competeixen en donacions clàssiques.

Biden, malgrat tot, també explotarà els seus punts forts i creu que, en el seu tercer intent després dels fallits de 1988 i 2008, pot ser el candidat per recuperar part del votant blanc de classe treballadora que, desencisat, va passar de votar demòcrata a ajudar a elegir Trump. Dilluns té previst un acte avalat pelssindicats.

Biden, així mateix, buscarà ressuscitar part de l’aura de la presidència d’Obama i del seu llegat en contrast amb la de Trump. Al seu anunci, nu de propostes polítiques concretes, una de les primeres imatges és la de la violència desencadenada per neonazis i supremacistes blancs a Charlottesville el 2017, després de la qual Trump va dir que hi havia“gent molt bona en els dos costats”. Biden arriba a comparar la situació amb la d’Europa als anys 30 i alerta que si l’actual mandatari passa vuit anys a la Casa Blanca “alterarà de forma fonamental i per sempre el caràcter de la nació”.

Notícies relacionades

Biden també ha llançat un vídeo de campanya en castellà

I ja ha sigut rebut a Twitter pel seu potencial rival definitiu, Trump, que li ha posat l’apel·latiu desqualificatiu “sleepy”, una cosa així com “ensopit”, i l’ha atacat qüestionant la seva intel·ligència.