LÍBIA

Els bàndols en lliça a Líbia reforcen les seves posicions per a la batalla pel control de Trípoli

Una victòria del mariscal Khalifa Haftar li atorgaria el control gairebé absolut de tot el país

zentauroepp47846238 members of the the libyan internationally recognised governm190423124029

zentauroepp47846238 members of the the libyan internationally recognised governm190423124029 / AHMED JADALLAH

3
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern d’Acord Nacional (GNA) imposat per l’ONU a Trípoli i les forces del’Exèrcit Nacional Libi (LNA) sota el comandament del mariscal Khalifa Haftar van començar aquest dimarts a reforçar les seves posicions en l’eix sud en previsió de la pròxima gran batalla pel control de la capital.

Fonts de Seguretat van confirmar aquest dimarts a Efe que milícies procedents de la ciutat occidental de Zintan, sota el comandament del senyor de la guerra Idriss Mahdi, van arribar ahir a la nit als voltants de l’antic aeroport internacional per reforçar la posició del LNA de Haftar.

Les tropes orientals van aconseguir aquest enclavament estratègic poc després de llançar la seva ofensiva sobre la ciutat el passat 4 d’abril, amb el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, de visita oficial a la ciutat, en un clar missatge a la comunitat internacional.

L’aeròdrom, clau

L’aeròdrom, en desús des de fa un lustre, és el pilar clau sobre el que sembla que assenti la seva ofensiva Haftar, qui pretén consolidar la posició abans que a començaments de maig comenci el mes de dejuni del ramadà i utilitzar-la després per estendre els combats als barris del nord.

Les mateixes fonts van confirmar, per la seva part, que diverses unitats fortament armades van partir en les últimes hores de la ciutat-estat de Misrata, situada a uns 200 quilòmetres a l’oest de Trípoli, per reforçar el GNA.

La carretera que condueix al principal port comercial del país i a la capital ha sigut tancada al trànsit igual com tots els accessos a l’esmentat aeroport internacional després d’una nit de petits incidents armats, va comprovar Efe.

Intensa batalla a Ain Zara

El reforç al front sud es produeix poques hores després d’una intensa batalla a Ain Zara i altres localitats de l’eix sud, a menys de 20 quilòmetres del centre de la capital, que va ser interrompuda per una forta tempesta de sorra.

Malgrat la duresa en alguns instants dels duels d’artilleria i les escaramusses amb armes lleugeres, cap dels dos bàndols contendents va aconseguir avenços significatius al terreny ni va reportar víctimes.

"L’objectiu és assegurar les posicions recuperades i fer encara retrocedir més les tropes terroristes" sota el comandament del mariscal Haftar, va explicar a Efe una font de seguretat. "La meta és recuperar l’àrea entorn de l’antic aeroport internacional de Trípoli" en desús des de fa anys i principal conquesta de les tropes orientals des que el passat 4 d’abril emprenguessin el setge de la ciutat, va afegir.

Segona fase

Responsables militars a la ciutat oriental de Tubruq van indicar, per la seva part, que es tracta de la segona fase de l’ofensiva sobre la capital i que l’objectiu és enfortir la posició a l’aeròdrom i ampliar el cinturó de seguretat que l’envolta per poder utilitzar-lo com a base logística.

En particular, les posicions ja aconseguides al camp de Yarmouk i els districtes de Wadi Rabie, Sabaa, Azízia i Abu Salim i Qasir Ben Ghashir, escenaris també aquest dilluns de duels d’artilleria lleugera i armes curtes.

La batalla pel control de Trípoli, que ha segat ja la vida de 246 persones i n’ha desplaçat més de 32.000, és crucial per al futur del país, ja que una victòria de Haftar li atorgaria el control gairebé absolut del país.

Ingerències estrangeres

El conflicte ha servit, a més, per posar en relleu la complexa xarxa d’ingerències estrangeres i interessos petroliers forans que pateix Líbia des que el 2011 va esclatar la revolució que va acabar amb la dictadura de Moammar al-Gaddafi.

Notícies relacionades

En particular entre França, afí al mariscal Haftar, i Itàlia, país aquest últim que és el principal recolzament polític del GNA i un dels socis militars de la ciutat estat de Misrata, on té desplegades tropes.

La setmana passada, el cap del Govern imposat per l’ONU a Trípoli, Fayez al-Sarraj , es va queixar de la posició de països com els Estats Units o Rússia, que han evitat condemnar Haftar, o com l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Egipte, que recolzen decididament el militar.

Temes:

Líbia