En plena Setmana Santa

Portugal declara l'alerta per la vaga que afecta el combustible i mobilitza militars

La protesta està causant estralls especialment als aeroports

zentauroepp47782353 aeropuerto lisboa190417103654

zentauroepp47782353 aeropuerto lisboa190417103654 / Rafael Marchante

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern portuguès va declarar aquest dimarts la situació d’alerta per crisi energètica a causa de la vaga de transportistes, mesura que permet mobilitzar militars i forces de seguretat per garantir el proveïment de combustible.

La mesura va ser anunciada pel ministre adjunt i d’Economia de Portugal, Pedro Siza Vieira, durant una declaració a la premsa en el Parlament, on va explicar que l’alerta permet mobilitzar tots els agents de protecció civil per restablir el proveïment de combustible en lesinfraestructures essencials i les gasolineres.

La declaració d’alerta també obliga els conductors de vehicles pesats a ajudar amb el transport de combustibles si fos sol·licitat per les autoritats i dona prioritat a les forces d’emergència i seguretat a l’hora de proveir-se.

Abans d’aquestes mesures excepcionals, el Govern portuguès ja havia aprovat en un consell de ministres l’anomenada “requisició civil”, un instrument legal que permet blindar unes operacions mínimes per garantir el funcionament dels serveis essencials.

Està causant estralls

Aquest instrument, que l’Executiu del socialista António Costa només havia utilitzat una vegada en gairebé tres anys de mitjà de legislatura (amb l’aturada d’infermers), va ser accionat perquè no s’estan complint els serveis mínims decretats abans de la vaga.

La vaga dels transportistes de mercaderies perilloses està causant estralls especialment alsaeroports, com ara el de Lisboa, que va deixar de rebre combustible el migdia passat.

La gestora aeroportuària ANA va admetre que la situació podria afectar les operacions aèries i, segons mitjans locals, diversos avions han hagut de fer parades en aeroports espanyols per proveir-se.

Al final de la tarda, un grup de camions cisterna amb combustible escortat per les autoritats va sortir en direcció a l’aeroport des de les instal·lacions de la Companhia Logística de Combustíveis (CLC) a Aveiras de Cima, a uns 50 quilòmetres.

Afectacions a aeroports

La vaga dels transportistes de mercaderies perilloses, que es produeix en vigílies de les vacances de Setmana Santa, també afectal’aeroport de Faro (sud del país), que des de dimarts al matí està utilitzant les seves reserves d’emergència.

Notícies relacionades

A més, milers de vehicles fan fila a les gasolineres que encara tenen combustible per proveir-se, cosa que ha col·lapsat el trànsit en algunes zones.

La vaga, que va començar dilluns i que es prolongarà durant un temps indeterminat, està convocada pel Sindicat Nacional de Transportistes de Mercaderies Perilloses, que exigeix que es creï una categoria professional específica per a aquests treballadors.

Temes:

Portugal