LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Una associació de periodistes alerta de la persecució dels EUA a Assange

El Comitè per a la Protecció de Periodistes adverteix que aquesta praxi pot afectar l'activitat periodística en general

zentauroepp47639884 assange190411114001

zentauroepp47639884 assange190411114001 / FACUNDO ARRIZABALAGA

1
Es llegeix en minuts

El Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ, per les seves sigles en anglès) ha expressat la seva preocupació per la persecució dels Estats Units contra el fundador de Wikileaks, Julian Assange, detingut a Londres després de passar set anys a l’Ambaixada de l’Equador a la capital britànica. L’arrest va ser possible perquè l’Equador va retirar al periodista la condició de demandant d’asil.

El director executiu adjunt del CPJ, Robert Mahoney, ha indicat que la decisió presa en contra seu podria afectar l’activitat periodística en general. "Al perseguir Assange, el Govern dels Estats Units podria generar una àmplia gamma de disputes legals sobre l’obtenció d’informació pels periodistes o la seva comunicació amb fonts", ha expressat en el seu compte de Twitter.

"Això podria tenir greus conseqüències per al periodisme d’investigació i la publicació d’informació d’interès públic", ha afegit. L’arrest s’ha produït seguint l’acord d’extradició entre el Regne Unit i els Estats Units.

Notícies relacionades

La detenció ha tingut lloc després que l’Equador li retirés l’asil. El president de l’Equador, Lenín Moreno, ha manifestat que la decisió ha sigut presa partint de les "contínues violacions de les convencions internacionals" per part del programador.

Moreno, que va arribar al càrrec el 2017, sempre ha considerat Assange un problema heretat de l’anterior president, Rafael Correa. L’actual president va ser el número dos del Govern de Correa, però es van anar distanciant del president quan va començar a investigar els casos de corrupció de l’anterior Administració. Ara es consideren rivals polítics.