EL FUTUR DE LA UE

May defensa la pròrroga del 'brexit' amb la UE entre peticions de dimissió

Sectors dels «tories» volen reformar el reglament intern per presentar una moció i cessar-la com a líder

L'esperança d'aprovar el pacte se centra en la resposta del líder de l'oposició, molt crític amb la 'premier'

British Prime Minister Theresa May holds a news conference following an extraordinary European Union leaders summit to discuss Brexit  in Brussels  Belgium April 11  2019   REUTERS Yves Herman     TPX IMAGES OF THE DAY

British Prime Minister Theresa May holds a news conference following an extraordinary European Union leaders summit to discuss Brexit in Brussels Belgium April 11 2019 REUTERS Yves Herman TPX IMAGES OF THE DAY / YVES HERMAN (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Després de mesos d’esgotadores sessions i debats, el Parlament britànic ha marxat de vacances per Pasqua, fins al pròxim 23 d’abril, deixant pendent la resolució del brexit. En la seva compareixença davant la Cambra dels Comuns, la primera ministra, Theresa May, impermeable a l’oberta hostilitat dels conservadors euroescèptics, va defensar la seva decisió d’acceptar la nova pròrroga de sis mesos oferta per Brussel·les. Sectors delstories estan estudiant la manera de reformar el reglament intern del partit, per poder presentar com més aviat millor una moció contra May i cessar-la com a líder. Amb la normativa actual no poden fer-ho fins al mes de desembre.

L’euroescèptic radicalBill Cashva acusar la dirigent d’”haver trencat 100 vegades la promesa de no demanar una extensió” del calendari de divorci. "[L’acord] soscava la nostra democràcia, l’estatut constitucional d’Irlanda del Nord, el dret de governar-nos per nosaltres mateixos, contravé les nostres lleis i atempta contra el nostre interès nacional", ha exposat Cash. El diputat li va preguntar directament:  "¿Vostè dimitirà?".  May havia advertit prèviament que com a primera ministra no estava disposada a buscar una solució per albrexitmés enllà del 30 de juny. Ara no sembla disposada a deixar el lloc si no l’empenyen.

En mans dels diputats

Segons aquest pacte, el Regne Unit sortiria de la Unió Europea el 31 d’octubre, el que ja es coneix com la pròrroga de Halloween. Podrà fer-ho abans si els diputats aproven per fi l’acord firmat amb els Vint-i-set. L’extensió implica que el Regne Unit participi en les eleccions al Parlament Europeu el 23 de maig. Si no ho fa haurà de deixar la UE el primer de juny sense cap acord. Per això, May insisteix en la possibilitat de sortir de la UE el mes que ve.

"Si passem l’acord per al 22 de maig, no hauríem de prendre part en les eleccions europees i tal com ha ratificat la UE podríem marxar a les 23.00 hores [la mitjanit a Espanya] del 31 de maig. En resum, la data de la nostra sortida de la UE i la participació en les eleccions del Parlament europeu continua sent una decisió d’aquesta Cambra". May va recomanar als diputats que aprofitin la Setmana Santa, "per reflexionar" les decisions que han d’adoptar "ràpidament" a la seva tornada.

Error diplomàtic

Notícies relacionades

Totes les esperances de tirar endavant l’acord se centren en les converses de la mandatària amb el líder de l’oposició, Jeremy  Corbyn. "Crec que els britànics esperen que els seus polítics facin just el que ell exigeix per a l’interès nacional", ha assenyalat May.  Corbyn ha recriminat a la primera ministra la seva gestió amb Brussel·les: "Una segona extensió en el termini de 14 dies representa no només un error diplomàtic, sinó que mostra la manera equivocada que el Govern ha portat tot el procés del brexit".

Però el cap laborista també s’ha mostrat disposat a col·laborar amb l’Executiu de Londres en les converses actuals, de manera "constructiva". “Respectem el resultat del referèndum i ens comprometem a defensar llocs de treball, indústries i nivells de vida gràcies a una relació pròxima amb la UE”, va afirmar Corbyn.