02 juny 2020

Anar al contingut

SENTÈNCIA HISTÒRICA

Declarada inconstitucional la llei que regula l'avortament a Corea del Sud

La norma actual prohibeix la interrupció de l'embaràs en gairebé tots els supòsits

El Periódico

Declarada inconstitucional la llei que regula l'avortament a Corea del Sud

YONHAP

El Tribunal Constitucional de Corea del Sud ha decidit avui en una sentència històrica a favor d’esmenar la llei que prohibeix l’avortament en gairebé tots els supòsits, al considerar que la norma, en vigor des de 1953, és contrària a la Carta Magna del país. En la decisió, la cort va considerar que la llei, que castiga amb fins a un any de presó les dones que avortin, és anticonstitucional i que haurà de ser esmenada per l’Assemblea Nacional (Parlament) abans del final del 2020 perquè es permeti l’avortament en determinats supòsits durant les primeres fases de l’embaràs.

La decisió també considera contrari a la Constitució castigar els metges que practiquin avortaments, cosa que es pena en l’actualitat amb fins a dos anys de presó. La sentència arriba 66 anys després que la llei entrés en vigor, quan amb prou feines havien passat dos mesos del final de la Guerra de Corea (1950-1953).

Alguns supòsits

Una altra llei aprovada el 1973 obria la porta a l’avortament només en determinats supòsits, com els d’incest o violació, malaltia contagiosa o mal hereditari d’un dels progenitors o greu perill per a la salut de la mare. És, a més, la primera vegada que el tribunal es pronuncia sobre el tema en set anys, ja que el 2012 es va mostrar favorable a mantenir intacta la norma arran d’un empat en les opinions a favor i en contra d’una esmena entre els seus vuit membres.

La decisió arriba després que un tocòleg, condemnat el 2013 per practicar un avortament amb el consentiment de la dona, presentés un requeriment davant del Constitucional per revisar la norma. Fora del Constitucional, al centre de Seül, la decisió ha sigut rebuda amb mostres d’alegria pel grup d’activistes que demanaven esmenar la llei.