Estat estable

El Dalai-lama, hospitalitzat a l'Índia per una infecció respiratòria

El líder religiós tibetà, de 83 anys, va haver de ser traslladat des de la seva residència a l'Himàlaia indi a un hospital de Nova Delhi

FILE PHOTO: Tibetan spiritual leader the Dalai Lama, Patron of Children in Crossfire, gestures during a press conference in Londonderry, Northern Ireland September 11, 2017. REUTERS/Clodagh Kilcoyne/File Photo

FILE PHOTO: Tibetan spiritual leader the Dalai Lama, Patron of Children in Crossfire, gestures during a press conference in Londonderry, Northern Ireland September 11, 2017. REUTERS/Clodagh Kilcoyne/File Photo / Clodagh Kilcoyne (CLODAGH KILCOYNE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Dalai-lama, líder espiritual del Tibet, va ser ingressat aquest dimarts a l'hospital a causa d'una infecció respiratòria, tot i que el seu estat "ha començat a millorar", segons ha informat aquest dimecres una font pròxima citada per l'agència Efe. D'acord amb l'informe, el monjo budista de 83 anys va presentar malestars que van requerir atenció mèdica i va ser traslladat des de la seva llar a Dharamsala, Himàlaia indi, a un hospital a la capital, Nova Delhi.

El Dalai-lama "va començar a sentir algunes molèsties ahir i per això va ser portat a una revisió mèdica, durant la qual es va decidir que fos hospitalitzat", va explicar Tenzin Taklha, el seu secretari privat.

Segons la font, els metges "li van diagnosticar una infecció pulmonar i ara està sota tractament mèdic", tot i que va remarcar que "es troba molt millor i podria ser donat d'alta d'aquí dos dies". "El metge ha dit que no hi ha cap raó per inquietar-se. No és greu. Només necessita uns dies de repòs", ha afirmat, per la seva part, Ngodup Tsering, representant del Dalai-lama als Estats Units.

60 anys d'exili

Lhamo Dondhup, nom original del catorzè Dalai-lama, va completar el març passat60 anys d'exili a l'Índia, on va fugir el 1959 després de la dura repressió xinesa contra l'aixecament popular de Lhasa, capital del Tibet.

El Dalai-lama es va veure forçat a abandonar el país amb milers de compatriotes i buscar empara al nord de l'Índia.

Des d'aleshores, va continuar la lluita per la llibertat del seu poble, tot i que sempre "oposant-se sistemàticament a la violència", motiu pel qual li va ser concedit el Nobel de la pau el 1989.

El líder religiós tibetà va néixer el 6 de juliol del 1935 a Taktser, al Tibet oriental, on als dos anys es va convertir en cap espiritual del seu poble al ser reconegut com la reencarnació del seu predecessor.

La recerca de la seva reencarnació

Al voltant de 100.000 tibetans viuen a l'Índia i molts temen que la seva lluita per una pàtria veritablement autònoma acabi amb el Dalai-lama.

Segons l'agència Reuters, el líder religiós va manifestar el mes passat que la seva reencarnació podria trobar-se a l'Índia després de la seva mort, i va advertir que qualsevol altre successor nomenat per la Xina no seria respectat.

Notícies relacionades

La Xina, que va prendre el control del Tibet el 1950, qualifica el Dalai-lama com un separatista perillós i ha dit que els seus líders tenen el dret d'aprovar el successor, com un llegat heretat dels emperadors de la Xina.

Però molts tibetans, la tradició dels quals afirma que l'ànima d'un monjo budista principal es reencarna en el cos d'un nen després de la seva mort, sospiten de qualsevol paper xinès com una estratègia per exercir influència en la comunitat.