JORNADA DECISIVA

Les eleccions a Israel, en mans dels indecisos

Mig milió dels 6,3 milions d'israelians amb dret a vot en els comicis d'aquest dimarts encara no sap qui elegirà en una contesa molt disputada en la campanya de la qual ha sigut secundari el conflicte amb els palestins

Les últimes enquestes donen un lleuger avantatge als centristes de Blau i Blanc sobre Netanyahu, però el primer ministre tindrà molta més facilitat que els seus adversaris per formar una coalició de Govern

10f9a13e-a461-4301-ba7c-614177e119c0-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Les eleccions a Israel estan en mans dels indecisos. Mig milió de ciutadans dels6,3 milions que estan cridats a votar avui no saben encara qui votaran aquest dimarts en les eleccions legislatives, segons el diari‘Maariv’. "Potser aquesta és la campanya en què he vist més indecisos", afirma l’analista Moshe Gaon. Els col·legis electorals ja han obert en una jornada en què s’elegirà el pròxim Parlament (Knéset) i en què el primer ministre, Benjamin Netanyahu, es juga la reelecció.

Milers de persones reflexionen sobre l’abstenció. Entre les quals, part de la comunitat palestina d’Israel. Una enquesta d’Abraham Initiatives indica que només votarà el 51% dels àrabs –el 2015 ho va fer el 63,7%– i que el 9,6% estan indecisos. Altres ciutadans dubten entre continuar recolzant l’actual primer ministre, Benjamin Netanyahu, o donar una oportunitat a la coalició centrista Blau i Blanc, liderada per l’excap de l’Estat Major Benny Gantz

Alguns es plantegen trair els seus partits de centreesquerra i votar amb una pinça al nas els blanc-i-blaus per intentar evitar que Netanyahu aconsegueixi el seu quart mandat consecutiu i cinquè en la seva carrera política.

Oscil·lació en els sondejos

Al llarg de la campanya electoral, les posicions en els sondejos del Likud –partit líder de la dreta israeliana, encapçalat per Netanyahu– i de Blau i Blanc –que inclou Telem, de l’exministre de Defensa Moshe Yaalon i Hi ha Futur, de l’extitular de Finances Yair Lapid– han anat oscil·lant entre els dos primers llocs. 

Però gairebé totes les últimes enquestes donaven la victòria a la coalició de Gantz, tot i que preveien una majoria de forces de dretes que li impedirien formar govern. Netanyahu aconseguiria sumar els 61 diputats necessaris per tenir majoria a la Knesset (Parlament israelià) i continuar dirigint Israel.

A Gantz podria passar-li com a l’exministra Tzipi Livni, que el 2009 es va imposar a Netanyahu per un escó, però ni tan sols va optar a formar executiu. Els analistes vaticinen una contesa electoral disputada i un triomf ajustat del guanyador. Els candidats han sortit al carrer aquest dilluns per convèncer els indecisos. Netanyahu ha recorregut el mercat de Mahane Yehuda, al centre de Jerusalem, alertant que "el govern de dretes està en perill" i reiterant que si revalida el càrrec annexionarà a Israel colònies jueves a Cisjordània, territori palestí ocupat des de l’any 1967.

El primer ministre ha passat de gairebé no esmentar el conflicte amb els palestins en campanya –perquè el tema no atreu la gran massa de votants– a utilitzar-lo com a últim recurs per arrencar vots ultradretans. El seu objectiu són els colons. 

Les autoritats israelianes van aprovar dijous passat la construcció de més de 3.500 vivendes en colònies a Cisjordània, segons l’oenagé israeliana Pau Ara.

"Buscar la pau" amb els palestins

Netanyahu, que fins i tot ha evitat esmentar el pla de pau que el seu amic Donald Trump al·lega estar elaborant, pretenia tancar la seva campanya amb un míting al Mont de les Oliveres, al territori ocupat de Jerusalem Est, però es va cancel·lar per motius de seguretat.

El primer ministre ni tan sols va aprofundir gaire en la qüestió de Gaza durant l’onada de violència que es va viure en plena campanya, sobretot perquè Gantz el va acusar de permetre l’entrada a Gaza de diners qatarians per pagar els funcionaris de Hamas

Notícies relacionades

El general retirat s’ha mostrat procliu a "buscar la pau" amb els palestins, incloent dins d’Israel, en un hipotètic acord, els grans blocs de colònies. Aquest punt el defensen els laboristes, que han esmentat un pla diplomàtic per posar fi al conflicte, però no ho veuen factible a curt termini.

"No hi ha res més important en aquestes eleccions per acabar amb l’ocupació, però a la campanya no se n’ha parlat, ni de pau. El conflicte no s’ha esmentat de forma constructiva, no es parla de la solució, només es tracta des de la perspectiva de la defensa", assegura Gaby Lasky, número 9 de la llista de l’esquerrà Meretz. "Gantz no ha utilitzat aquest buit deixat per Bibi (sobrenom de Netanyahu) sobre el conflicte perquè té por que els de dretes no el votin si parla d’aquest tema", afegeix Lasky.

Temes:

Israel