comicis a orient pròxim

Netanyahu lluita pel seu quart mandat consecutiu en les eleccions d'Israel

El primer ministre israelià podria perdre les eleccions davant d'una coalició centrista, segons els sondejos, però els guanyadors tindran dificultats per formar Govern

zentauroepp47659209 file photo  labourers work on hanging up a likud election ca190407155029

zentauroepp47659209 file photo labourers work on hanging up a likud election ca190407155029 / Ammar Awad

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, sempre guarda una bomba per llançar-la al final de la campanya electoral i emportar-se més vots. Dissabte va anunciar que si guanya els comicis d’aquest dimarts i revalida el seu càrrec per quarta vegada consecutiva, Israel s’annexionarà parts de Cisjordània, el territori palestí que ocupa des de 1967.

Amb el seu anunci, Netanyahu, que encapçala el Likud, el partit líder de la dreta israeliana, pretén arrabassar vots a formacions encara més dretanes i superar així l’única força que li pot fer ombra, l’acabada de crear coalició centrista Kajol Lavan (Blau i Blanc).

Les últimes enquestes auguren la victòria d’aquesta coalició batejada amb els colors de la bandera israeliana i liderada per l’excap de l’Estat Major, Benny Gantz. Els sondejos li atorguen entre 28 i 32 escons, davant els 26 o 27 per al Likud.

A més de Gantz, un nouvingut en la política, les files de Blau i Blanc es nodreixen d’altres generals com l’exministre de Defensa, Moshe Yaalon, i l’excap de l’Estat Major, Gabi Ashkenazi, i del partit Hi Ha Futur, liderat per l’extitular, de Finances Yair Lapid.

El millor en campanya

Per primera vegada, Netanyahu topa amb un bloc de generals que dilueixen la seva imatge d’únic garant de la seguretat d’Israel. “Però ell és el millor en campanya electoral. Utilitza les mateixes tècniques des de 1996 i un missatge idèntic: forts contra febles, la causa de tots els mals són els àrabs, els mitjans de comunicació i l’esquerra. Ara hi ha afegit el victimisme”, diu l’analista Moshe Gaon. “Lluita per la seva supervivència, si no és primer ministre quedarà en una posició molt feble per les acusacions de corrupció”, afegeix Gaon. El Fiscal General de l’Estat d’Israel, Avichai Mendelblit, va anunciar a finals de febrer que inculparia Netanyahu per frau, suborn i abús de confiança per tres casos de corrupció.

“Ni les acusacions de l’oposició, ni la recomanació del Fiscal general semblen haver fet gaire mal a Netanyahu”, opina Ofer Zalzberg, analista de l’International Crisis Group (ICG). “Ha posat èmfasi en què és el salvador d’Israel i en èxits com haver mantingut el país al marge de noves guerres, la prosperitat macroeconòmica i la millora de la seva posició al món”, argumenta Zalzberg.

Ajuda de Trump

Netanyahu ha comptat aquests dies amb l’ajuda dels seus amics Donald Trump, que ha reconegut la sobirania d’Israel sobre els alts del Golan sirians que ocupa, i Vladímir Putin, que va rebre Netanyahu al Kremlin fa uns dies i el va ajudar a projectar una imatge de gran diplomàtic.

El primer ministre ha dominat la campanya electoral amb una línia destructiva, d’assetjament dels seus rivals blanc-i-blaus, als quals ha acusat de ser aliats amb les forces àrabs, tot i que Gantz ha deixat clar que només s’associarà amb forces “jueves i sionistes” i els partits àrabs mai han integrat un govern israelià.

Blau i Blanc podria guanyar les eleccions, però tindrà moltes dificultats per crear una coalició que reuneixi els 61 diputats necessaris per tenir majoria al Knesset (Parlament israelià, 120 diputats), ja que entraran a la cambra més forces de dretes que de centreesquerra.

Als laboristes, cap enquesta els concedeix més d’11 escons i a Meretz, el partit d’esquerres pacifista, no li donen més de sis.

Un gabinet més dretà

Notícies relacionades

Netanyahu té moltes opcions per continuar al poder amb un gabinet encara més dretà que l’últim. Tindrà als partits religiosos ultraortodoxos Judaisme Unit de la Torá i Shas, a la ultradretana Nova Dreta, creada pels exministres Naftali Bennett i Ayelet Shaked, exlíders de Llar Jueva. També comptarà amb Dreta Unida, la unió de la qual va encoratjar i que inclou Poder Jueu, hereu ideològic del Kach, un partit d’extrema dreta, antiàrab i violent il·legalitzat a Israel. Altres partits que pot fitxar són Zehut (Identitat), que amaga el seu extremisme darrere de la proposta de legalitzar el canabis, el centrista Kulanu i l’ultradretà secular Israel, La Nostra Llar.

Aquesta campanya “ha sigut més bruta, en comptes de parlar de programes, s’han dedicat a parlar malament de l’oponent i han circulat moltes notícies falses”, assegura Gaby Lasky númro 9 de la llista partit Meretz. La campanya s’ha destacat per l’absència de propostes de pau amb els palestins, malgrat que la tensió es va disparar a Gaza en ple debat electoral. Gantz ha apostat per intentar buscar la pau, però no ha donat excessius detalls sobre les seves posicions. Diversos analistes indiquen que el resultat dels comicis està en mans dels indecisos.