conflicte al pròxim orient

Netanyahu diu que si guanya les eleccions annexionarà parts de Cisjordània a Israel

El primer ministre israelià intenta robar vots a les forces més dretanes a tres dies dels comicis generals

zentauroepp47659207 file photo  israeli prime minister benjamin netanyahu  c  an190406214152

zentauroepp47659207 file photo israeli prime minister benjamin netanyahu c an190406214152 / AMIR COHEN

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, s’ha tornat a treure un as de la màniga en vigílies de les eleccions per intentar robar-li vots a la dreta més recalcitrant d’Israel i guanyar les eleccions de dimarts que ve. Netanyahu ha afirmat aquesta nit a una entrevista al Canal 12 de televisió que si s’imposa als comicis s’annexionarà parts de Cisjordània, territori palestí ocupat per Israel des de 1967.

Fa quatre anys, a les portes de les generals, el primer ministre va assegurar que si sortia victoriós de la contesa electoral no hi hauria Estat palestí. Va aconseguir més escons dels que vaticinaven les enquestes, però no se sap si gràcies a aquest truc.

La periodista Rina Matzliah ha preguntat al primer ministre per què no ha ordenat l’annexió de l’assentament de Maale Adumim (a prop de Jerusalem) i del bloc de colònies de Gush Etzion (entre Jerusalem i Betlem) durant els seus deu anys consecutius al capdavant del Govern. Netanyahu ha respost: “¿Qui diu que no ho faré?”.

Colònies il·legals, segons la llei internacional

Després ha remarcat que per ell no hi ha diferència entre colònies aïllades i blocs d’assentaments, fins ara els únics que les posicions oficials israelianes consideraven que quedarien en territori israelià en un acord de pau amb els palestins. “¿Avançarem al següent estadi? Sí. Estendré la sobirania, però no distingeixo entre els blocs d’assentaments i els assentaments aïllats, perquè cada assentament és israelià, i no l’entregaré a la sobirania palestina”, ha recalcat Netanyahu.

Segons el dret internacional, totes les colònies són il·legals (els EUA s’hi refereixen com a “il·legítimes”) i la comunitat internacional les considera una amenaça per aconseguir que es materialitzi una solució al conflicte que passi per dos Estats, un d’israelià i un altre palestí. “Un Estat palestí posaria en perill la nostra existència. He aguantat una enorme pressió en els últims vuit anys. Cap primer ministre ha aguantat tanta pressió. Hem de controlar la nostra destinació”, ha dit Netanyahu amb referència al consens internacional sobre la solució de dos Estats.

No dividirà Jerusalem

Notícies relacionades

El mandatari ha deixat clar que no dividirà Jerusalem, amb la part est ocupada per Israel, no evacuarà cap colònia i garantirà que Israel “controli el territori a l’oest del (riu) Jordà”. Netanyahu, que veu amenaçada la seva victòria, segons els sondejos, pel general retirat Benny Gantz, líder de la coalició Blau i Blanc, ha aprofitat per atribuir-se el mèrit que el president dels EUA, Donald Trump, reconegués la sobirania d’Israel sobre la part que ocupa del territori sirià dels alts del Golan.

Una enquesta publicada a finals de març pel diari israelià Haaretz mostrava que el 42% dels ciutadans d’Israel està a favor d’una annexió de Cisjordània, tot i que sigui parcial.