CONSEQÜÈNCIES DEL 'RUSSIAGATE'

Els demòcrates exigeixen la publicació íntegra de l'informe de Mueller

La investigació va concloure que no hi va haver conspiració ni de Trump ni de Rússia per inferir en les eleccions del 2016

zentauroepp44382789 in this july 16  2018  photo  u s  president donald trump  l180720174445

zentauroepp44382789 in this july 16 2018 photo u s president donald trump l180720174445 / Pablo Martinez Monsivais

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

La Cambra Baixa dels Estats Units ha autoritzat l’enviament d’un requeriment judicial al Departament de Justícia perquè publiqui de manera íntegra l’informe del fiscal especial Robert Mueller sobre els presumptes llaços entre la campanya electoral de l’ara president Donald Trump i Rússia. La investigació, que ha durat dos anys, buscava respondre les sospites de conspiració entre Trump i Rússia per haver interferit en les eleccions presidencials nord-americanes del 2016, que el van portar a la Casa Blanca.

Després d’una votació (24-17) en la qual demòcrates i republicans van votar per separat, el comitè ha aprovat que el president de la Cambra, el demòcrata Jerrold Nadler, enviï la citació judicial al Departament de Justícia nord-americà. "Aquest comitè té una tasca per fer. La Constitució demana al Congrés que responsabilitzi el president per presumpta mala conducta",  ha dit Nadler.

El requeriment reclamarà al fiscal general dels EUA, William Barr, que publiqui la totalitat de l’informe de Mueller, no la versió editada que ell mateix va anunciar que divulgaria "a mitjans d’abril".

Barr va explicar la setmana passada que editaria la informació que cregui que "compromet potencialment les fonts i els mètodes" de la recopilació d’informació o el que "infringeixi indegudament la privacitat personal, els interessos i la reputació de tercers". Els demòcrates i alguns republicans del Congrés van rebutjar la idea del fiscal general i van insistir llavors en la publicació "íntegra" de l’informe.

Domini públic

Després de l’aprovació dimecres passat al Comitè Judicial, Nadler pretén que les proves subjacents recopilades durant la investigació de Mueller sobre Trump, que ha durat 22 mesos, també siguin de domini públic.

Així mateix, el comitè ha donat llum verda a cinc citacions dirigides a exfuncionaris de la Casa Blanca: l’exassessor de Trump, Steve Bannon; l’excap de gabinet de Trump, Reince Priebus; l’exdirectora de comunicació Hope Hicks i l’exadvocat de l’oficina presidencial Don McGahn i la seva cap de gabinet, Annie Donaldson.

Fa dues setmanes, Barr va explicar en una carta al Congrés que les indagacions de Mueller van concloure que ningú de la campanya de Trump ni el mateix mandatari van conspirar amb les autoritats russes en la campanya per als comicis del 2016 per perjudicar la candidata demòcrata, Hillary Clinton.

Notícies relacionades

No obstant, sobre la qüestió de l’obstrucció  a la Justícia, l’altre possible càrrec, l’informe del fiscal especial "no conclou que el president cometés un delicte, però tampoc l’exonera", cosa que deixa la qüestió oberta.

En aquests últims dos anys, Trump, que ha viscut sota un permanent halo de sospita des que va arribar al poder, ha insistit que aquesta investigació ha constituït una "caça de bruixes" activada per l’oposició demòcrata i ha negat en tot moment que en la campanya de les eleccions del 2016 hi hagués hagut un complot entre el seu equip i el Govern rus per ajudar-lo a guanyar soscavant la candidatura de Clinton.