L'Eurocambra cedeix i accepta definir Gibraltar com a "colònia"

La menció figura al reglament sobre exempció de visats per als britànics en cas de 'brexit' sense acord

L'aprovació de la norma ha sigut possible després de substituir el ponent del text, el laborista britànic Claude Moraes

20190403 431703 gibraltaractualizacione 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

El reglament sobre exempció de visats per als britànics que es desplacin al territori comunitari per a estades curtes en cas de ‘brexit’ sense acord, una de les poques mesures de contingència que els quedaven als 27 per aprovar, ja té via lliure. Després de setmanes de picabaralla política, la comissió de llibertats, justícia i interior del Parlament Europeu ha acceptat el text que defineix, per primera vegada en una normativa de la UE, Gibraltar  com a “colònia de la corona britànica”.

L’acord, aprovat en la comissió de llibertats amb 38 vots a favor, vuit en contra i tres abstencions amb moltes crítiques del bàndol dels euroescèptics contra Espanya, ha sigut possible després de la decisió adoptada aquest dilluns pels coordinadors de la comissió de llibertats d’apartar el ponent del text, el laborista britànic Claude Moraes, que durant setmanes ha batallat per impedir que el text recollís l’esmentada denominació del Penyal al considerar que podria alimentar la posició espanyola en la disputa sobre la sobirania de la roca. 

L’estancament de les negociacions i, sobretot la negativa de Moraes a fer-se a un costat, va portar populars i socialistes a negociar una sortida diferent. Van forçar la destitució de Moraes i van nomenar un ponent i negociador alternatiu, el vicepresident de la comissió de llibertats, el socialista búlgar Serguei Staníxev, en un moviment inusual a la cambra que ha sigut criticat per diversos grups polítics. Staníxev va recollir el testimoni dilluns i dimarts va representar el Parlament Europeu en la sisena i última ronda de negociacions amb el Consell, després dels cinc trílogs previs fallits. 

Sis rondes de negociacions

Segons ha explicat el búlgar durant la comissió celebrada aquest dimecres, durant la ronda negociadora va quedar patent la falta de voluntat dels governs europeus per modificar el text, per la qual cosa ha decidit sotmetre a votació la proposta que incloïa la denominació de Gibraltar com a colònia. “No és cap secret que les negociacions han estat bloquejades per una nota a peu de pàgina sobre Gibraltar però al final ha sigut el Parlament qui ha demostrat responsabilitat i ha posat els interessos dels ciutadans per davant. L’estratègia irresponsable del Consell mina seriosament l’esperit de cooperació sincera entre les institucions de la UE i espero que no es repeteixi en el futur”, ha avisat Staníxev.

"Votaré a favor de l’informe però la forma en què ha sigut gestionat al Consell em deixa mal gust de boca", ha avisat la liberal holandesa, Sophie in ’t Veld. "Aquí del que s’està parlant és de les pròximes eleccions d’Espanya", ha criticat l’euroescèptic britànic James Carver. El vistiplau de la comissió de llibertats, després de l’acord polític tancat pels negociadors del Consell i l’Eurocambra, desembarassa el camí del reglament que podrà concloure la seva tramitació a temps –el ple es pronunciarà aquest dijous– perquè pugui aplicar-se des del 12 d’abril si finalment el Regne Unit surt de la UE sense acord. 

Nota a peu de pàgina

Notícies relacionades

La proposta original de la Comissió Europea sobre l’exempció de visats no incloïa cap menció a Gibraltar i van ser els governs de la UE els qui, a petició d’Espanya, van incloure una nota a peu de pàgina després que la comissió de llibertats de la cambra aprovés la seva posició. Els problemes van començar quan van començar les negociacions interinstitucionals i Moraes es va negar a acceptar la referència. El cap de files dels populars espanyols, Esteban González Pons, ha celebrat el desenllaç perquè “Espanya ha aconseguit un recolzament fonamental de les institucions europees en el contenciós sobre Gibraltar al considerar aquest territori, en la normativa sobre visats després del ‘brexit’, una colònia de la corona britànica,” ha valorat. Segons el seu parer, amb aquesta batalla política ha quedat clar que "la UE recolza Espanya, tant al Parlament Europeu com al Consell".

Una vegada que entri en vigor, els ciutadans britànics que viatgin a la UE fins a un màxim de 90 dies, en un període de 180 dies, no hauran de sol·licitar visat. El text especifica, no obstant, que la mesura només s’aplicarà si hi ha reciprocitat per part del Regne Unit per als nacionals de la resta d’estats membres.  “El vot és un pas important per garantir el dret a viatjar sense visat dels ciutadans europeus i britànics després del ‘brexit’, especialment en cas de no acord”, ha destacat Staníxev.