ELECCIONS LOCALS A TURQUIA

Erdogan, a punt de perdre l'alcaldia d'Istanbul

El partit del president turc, l'AKP, va en segona posició en el recompte de vots, a menys de mig punt del primer classificat, el CHP

En cas de confirmar-se la derrota del partit presidencial, Istanbul estaria per primera vegada des del 1994 sense un alcalde islamista

zentauroepp47593717 erdogan190401093808

zentauroepp47593717 erdogan190401093808 / BULENT KILIC

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Són 20.000 vots. En una ciutat, Istanbul, de gairebé 20 milions d’habitants–dels quals, 10,5 estaven cridats a les urnes aquest diumenge–, la diferència, segons l’últim recompte, ha acabat sent només de 20.000.

20.000 sobre 20 milions: aquests són els vots que li ha tret d’avantatge el Partit Republicà del Poble (CHP)socialdemòcrata, laic i principal partit de l’oposició a Turquia, al Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP), islamista, conservador i dirigit pel president turc, Recep Tayyip Erdogan.

Els dos partits, no obstant, han reclamat la victòria a Istanbul per a ells: tot Turquia, mentrestant, es pregunta què acabarà passant. I no ho sabrà fins d’aquí a uns dies, perquè, en total, només a Istanbul, s’han declarat nuls uns 300.000 vots. Tant l’AKP com el CHP han apel·lat al seu recompte i, depenent del resultat d’aquests recursos, l’alcaldia de l’urbs europea més gran caurà d’un costat o de l’altre: la llei electoral turca estipula que el lloc va automàticament al guanyador de les eleccions.

“El recompte continua, però ara per ara, segons les nostres informacions, el candidat del CHP té més vots que nosaltres –ha dit aquest dilluns el candidat de l’AKP, Binali Yildirimex primer ministre turc i mà dreta del president. Guanyi qui guanyi, rebrà les meves felicitacions. Però ja hem imposat queixes i apel·lacions a la Comissió electoral”.

A la matinada de diumenge a dilluns, no obstant, el seu discurs va ser molt diferent: eren les 12 de la nit, el recompte estava a prop del 80% i Yildirim, en aquell temps, tenia un avantatge sobre el candidat del CHP, Ekrem Imamoglu, d’un parell de punts. Així que el candidat de l’AKP va sortir a parlar, es va felicitar a si mateix, va agrair Istanbul per la victòria i es va tancar a la seva seu a celebrar-la.

Però alguna cosa va sortir malament: en els minuts següents la carrera es va estrènyer. Imamoglu se li acostava i tenia possibilitats d’empatar. Llavors, no se sap per què, el recompte es va parar. El CHP s’indignava: algú planejava alguna cosa, deien, i que sisplau que els seus observadors no abandonessin els col·legis electorals ni les urnes en cap moment. Així va transcórrer tota la matinada: sense cap informació. Al final, aquest dilluns al matí, la Comissió electoral ho ha confirmat: el CHP li treu 20.000 vots d’avantatge a l’AKP a Istanbul.

“Segons els nostres recomptes hem guanyat. Però per responsabilitat política prefereixo no declarar oficialment la meva victòria encara”, ha dit Imamoglu aquest divendres. Però el candidat del CHP ja es descriu a si mateix, a Twitter, com l’alcalde d’Istanbul.

La joia de la corona

La joia de la coronaEn cas de produir-se, la pèrdua de la ciutat més important de Turquia seria una clatellada dura de superar per a Erdogan. Des que ell va ser declarat alcalde de la ciutat, el 1994, Istanbul sempre ha estat governada per partits islamistes: primer el Partit de la Virtut (FP)–on va iniciar la seva carrera política–, i després l’AKP.

Notícies relacionades

“Perdre Istanbul és un cop fort per a la marca política d’Erdogan. Nascut i criat a la ciutat, Erdogan es va donar a conèixer a Turquia quan va sortir elegit com a alcalde el 1994, posició que el va catapultar cap al poder a Ankara, on es va convertir en el polític més poderós de Turquia”, ha escrit el politòleg i escriptor turc Soner Cagaptay.

El cop, no obstant, va més enllà d’Istanbul. Tot i que en aquestes eleccions l’AKP ha sigut, de llarg, el partit més votat –ha guanyat el 44% dels vots totals, 51% si se sumen els resultats del seu soci de coalició–, Erdogan ha perdut l’alcaldia d’Ankara, la capital, i de vuit províncies més. En cas de confirmar-se la pèrdua d’Istanbul, després d’aquest diumenge, l’AKP només controlarà una de les sis ciutats més grans de Turquia. Només Bursa, i per molt poc, els ha continuat sent fidel.

Incertesa al sud-est

Tot i que ha perdut molts vots –tres províncies– el partit prokurd HDP s’ha imposat en la majoria de ciutats al sud-est de Turquia, amb majoria de població kurda. No obstant, en campanya, Erdogan ha dit que expulsarà els seus alcaldes. El govern els considera membres o aliats de la guerrilla del PKK.