REACCIÓ EUROPEA

Tusk convoca una cimera d'emergència el 10 d'abril

El president del Consell Europeu cita els caps d'Estat i de Govern de la UE a una nova reunió d'urgència després del tercer fracàs de May

zentauroepp47521209 donald tusk parlamento europeo190327105439

zentauroepp47521209 donald tusk parlamento europeo190327105439 / VINCENT KESSLER

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Hi haurà cimera europea d’emergència sobre el ‘brexit’ i seràel dimecres 10 d’abril. Així ho ha anunciat el president del Consell Europeu, Donald Tusk, aquest divendres tot just conèixer el resultat de la votació al Parlament britànic que, per tercera vegada, ha tombatl’acord de divorci pactat entre el Govern britànic i la Unió Europea després de dos anys de negociacions.  

“En vistes del rebuig de l’acord de sortida per la Cambra dels comuns he decidit convocar un Consell Europeu el 10 d’abril”, ha anunciat en el seu compte de Twitter el dirigent polonès. La nova cita d’urgència tindrà lloc 48 hores abans que expiri la pròrroga concedida a Londres la setmana passada. Abans d’aquesta data la primera ministra britànica, Theresa May, haurà d’informar els seus socis europeus quin camí pensa seguir. Les opcions sobre la taula són poques i pràcticament es redueixen a una sortida caòtica, un ajornament llarg del ‘brexit’ o la revocació de l’article 50. En el cas de les dues últimes opcions el Regne Unit hauria de celebrar eleccions europees i elegir els seus eurodiputats en els comicis que se celebren entre el 23 i 26 de maig.

La Comissió Europea, per la seva banda, ha lamentat el resultat i ha recordat que, tal com van acordar els dirigents europeus en la cimera del passat 22 de març a Brussel·les, la nova data de sortida del Regne Unit de la UE –en el cas que el Parlament britànic no ratifiqués aquesta setmana el pacte, tal com ha passat– és el 12 d’abril. “El 12 d’abril és el nou 29 de març”, ha recordat Martin Selmayr, secretari general de la Comissió Europea i excap de gabinet de Jean-Claude Juncker. Fonts diplomàtiques han precisat que esperen noves indicacions del Govern britànic abans d’aquesta data, “a temps perquè el Consell Europeu” les tingui en compte en la seva reunió d’urgència. Les mateixes fonts assenyalen que l’encara líder delstories, com és habitual, podria assistir a la primera part de la reunió que prosseguiria posteriorment sense ella a la sala. 

Temor generalitzat 

La sortida del Regne Unit de la Unió Europea sense un acord ordenat provoca pànic entren els dirigents europeus, però fa setmanes que acceleren els plans de contingència i els preparatius per a un divorci caòtic, davant de la incertesa total a Londres. “La Cambra dels comuns no ha aprofitat la seva tercera oportunitat”, ha lamentat el primer ministre danès, Lars Lokke Rasmussen, que ha qualificat el resultat de “molt descoratjador”. Ara el Regne Unit, ha dit, haurà de “mostrar” el camí que seguirà per evitar un brexit caòtic i “estem pràcticament sense opcions ni temps”, ha avisat.

També ha lamentat el resultat el seu col·lega belga, Charles Michel, que ha recordat que el full de ruta a seguir és el marcat pels 27 en la cimera de la setmana passada i el mateix el seu veí, l’holandès Mark Rutte, que ha remarcat que l’únic camí que tenen els britànics és “aclarir què volen abans del 12 d’abril” tot i que “el risc d’un ‘brexit’ sense acord és molt real”, ha avisat. Una tessitura en la qual també es posa França, el president de la qual, Emmanuel Macron, ha anunciat que cal accelerar la planificació per al pitjor. Macron rebrà dimarts a París el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, en el marc dels preparatius que, al seu torn, rebrà dos dies més tard a Londres la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Sortida caòtica o ajornament llarg

Notícies relacionades

La hipòtesi central de treball dels 27 i “l’escenari més probable” amb què treballen ja els 27 és una sortida caòtica. “La UE s’ha estat preparant per a això des de desembre del 2017 i està plenament preparada per a un escenari de no acord a mitjanit del 12 d’abril”, han assegurat fonts diplomàtiques que recorden que en cas de divorci per força no hi haurà període transitori ni serà reemplaçat per miniacords sectorials. No obstant, alguns governs s’han mostrat partidaris de l’opció de la pròrroga llarga per esquivar el caos que suposarà un ‘brexit’ sense acord. En primer lloc, el president del Consell Europeu, però també els dirigents d’Irlanda o Polònia. 

“Crec que hem d’estar oberts a una pròrroga llarga si el Regne Unit decidís reconsiderar la seva estratègia”, ha valorat Varadkar. “Estem oberts a estendre el procés. Sis, nou o dotze mesos. Són opcions acceptables per a nosaltres”, ha afegit des de Varsòvia el primer ministre Mateusz Morawiecki que ha rebut el negociador cap de la UE, Michel Barnier en el marc d’una nova ronda de consultes que en vista de la nova clatellada prosseguirà en els pròxims dies.