CATÀSTROFE NATURAL

Moçambic confirma 138 casos de còlera després del pas del cicló 'Idai'

La contaminació per les inundacions i la falta d'aigua potable propicia la propagació de malalties

zentauroepp47533316 colera mozambique190329113227

zentauroepp47533316 colera mozambique190329113227 / TIAGO PETINGA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / AFP

Dues setmanes després del pas del cicló Idai pel sud-est de l’Àfrica, s’han confirmat 138 casos de còlera a dos barris de la destruïda ciutat portuària moçambiquenya de Beira. La tempesta ha arrasat i negat per complet localitats de Moçambic, Zimbàbue i Malawi, i ha deixat més de 750 mortsZimbàbue Malawi750 morts, desenes de desapareguts i centenars de milers sense casa. “Esperàvem això i estem preparats. Tenim metges preparats al lloc”, ha dit el ministre de Terres i Medi Ambient, Celso Correia.

Amb botes de goma fins al panxell i màscares cobrint-los nas i boca, el personal sanitari treballa als grans envelats blancs muntats d’emergència al pati de l’hospital a Macurungo, un barri de classe treballadora a la segona ciutat més gran de MoçambicBeira.

Unes quantes dotzenes de pacients sospitosos d’haver contret còlera es dividien segons la gravetat dels seus símptomes, inclosa la diarrea, la principal característica d’aquesta infecció causada per un bacteri. “No volem deixar res a l’atzar. Tots els casos de diarrea es tracten com a possibles casos de còlera”, diu un funcionari de salut local.

“Ningú ha mort de còlera”

Després del pas del devastador huracà Idai al centre de Moçambic, les autoritats i els treballadors humanitaris estan fent tot el possible per aturarl’epidèmia. Milers de persones van estar atrapades durant més d’una setmana en localitats submergides sense accés a aigua potable després que l’Idai Idaitoqués terra el 14 de març. Segons les xifres oficials publicades dijous, ja s’ha informat d’almenys 138 casos a Beira i els seus voltants

“Fins ara ningú ha mort de còlera”, ha destacat el cap de salut de Moçambic, Ussein Isse. No obstant, almenys dues persones han mort fora d’hospitals amb símptomes que inclouen la deshidratació i la diarrea, segons ha explicat el ministre moçambiquès.

Totes les condicions són adequades perquè aquest balanç empitjori en les pròximes setmanes. Molts dels supervivents han perdut les seves cases i viuen en zones on s’acumulal’aigua bruta.

“Més aigua potable” 

“El còlera es propaga a través delsexcrements  i les inundacions han provocat desbordaments de les latrines que estan contaminant l’aigua”, diu David Wightwick, encarregat de les operacions del’Organització Mundial de la Salut (OMS) a la zona del desastre. “És una malaltia que es propaga fàcilment”, insisteix.

En un dels envelats de Macurungo, la Vitoria neteja la seva filla Irene, de 3 anys, ajaguda en un llit. “Ella té diarrea perquè va beure aigua contaminada fa uns dies”, diu la dona de cos fràgil amb el cabell recollit. “Després de les inundacions no teníem més aigua potable, però teníem set, no teníem cap altra opció”, justifica la jove mare.

Des d’aleshores, s’han desplegat colossals quantitats d’aigua potable i unitats de purificació d’aigua en àrees accessibles per a desastres i en nou centres de salut, com el de Macurungo. “L’objectiu és controlar l’augment en el nombre de casos”, en paraules de David Wightwick.

“Al voltant de 900.000 dosis de vacuna oral arribaran dilluns”, afegeix. La vacuna protegeix durant un període de tres mesos i “hi ha una dosi per persona”, cosa que estalvia temps, però “també significa que probablement haurem d’organitzar una nova campanya de vacunació”, explica Wightwick.

Diverdad mesures de prevenció

Un desafiament clau continua sent encaminar l’assistència necessària a les comunitats aïllades per les inundacions. “Hi ha molta ajuda que ha arribat a alguns llocs, però altres zones continuen inaccessibles”, diu Wightwick. El funcionari de l’OMS també assegura que està en marxa una campanya de sensibilització: “Tenim grups equipats amb altaveus que van literalment d’un carrer a l’altre per la ciutat de Beira i expliquen a la gent el que han de fer, una altra forma d’alertar la població són els missatges transmesos a través de la ràdio. 

Notícies relacionades

Amb milers de desplaçats instal·lats en campaments improvisats milersdesplaçats , els esforços d’emergència estan centrats cada vegada més a controlar els brots d’aquest tipus de malalties. Rentar-se les mans, no beure aigua contaminada, assegurar-se que els aliments ingerits no han estat en contacte amb aigua contaminada, “si seguim aquests procediments, hauríem de ser capaços de controlar la propagació”, espera Wightwick.

En cas de diarrea, es recomana visitar com més aviat millor un centre de salut. A Mucurungo, molts dels llits de les tendes de campanya continuen lliures, però els metges i infermeres temen que se saturin amb rapidesa. “En aquest moment, tenim quatre tendes de campanya amb llits per donar cabuda als pacients”, diu un sanitari. “Però l’ideal, seria tenir-ne més d’addicionals”, afegeix.