FLUXOS MIGRATORIS

Malta pren el control d'un barco segrestat pels immigrants als quals va rescatar

El petrolier 'El Hiblu 1', amb bandera turca, va recollir 108 persones al Mediterrani central

malta-1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio

Les Forces Armades de Malta han confirmat que han pres el control del barco petrolier que dimecres va ser segrestat per un grupd’immigrants  als quals havia rescatat alMediterrani central, segons van comunicar les autoritats malteses a través d’una nota. Malta no ha aclarit si aquesta operació militar es va realitzar amb violència i si s’han de lamentar danys personals. Cinc persones han sigut detingudes per la seva implicació en els fets.

El segrest es va conèixer per primera vegada durant la jornada de dimecres, després que el ministre de l’Interior italià, l’ultradretà Matteo Salvini, identifiqués la nau com el petrolier 'El Hiblu 1', un barco amb bandera turca. Salvini també va afegir que la nau es dirigia, en contra de la voluntat de la tripulació, cap a aigües europees, una cosa que ell va descriure com de "pirateria en altamar".

Aquesta versió va ser posteriorment confirmada per les autoritats malteses, mentre que cap organització humanitària independent ha pogut aclarir, fins ara, què ha passat realment a l’‘El Hiblu 1’, després que aquest barcos rescatés un centenar d’immigrants al Mediterrani central. “Una situació desesperada i perillosa està desenvolupant en el Mediterrani”, va arribar a tuitejar l’oenagé Metges Sense Fronteres. 

Operació d’abordatge

“El capità (de l’‘El Hiblu 1’) va declarar reiteradament que ell no tenia el control de l’embarcació i que la seva tripulació va ser amenaçada per un grup d’immigrants per anar cap a Malta”, han explicat les Forces Armades Malteses. D’acord amb la seva versió, enl’operació  d’abordatge, que van desenvolupar les autoritat malteses, hi van participar dues llanxes Interceptor Craf, un barco patruller i un helicòpter AW 139. 

Notícies relacionades

En aquestes circumstàncies, el barco ha arribat dijous al matí  al port maltès de La Valletta, segons fotografies difoses per les Forces Armades malteses. En les mateixes imatges, també s’hi poden veure militars armats que custodien el barco. Les autoritats de Malta també ha aclarit que, a bord del baco, s’han comptabilitzat 108 migrants, dels quals 77 són homes, 19 dones i 12 nens.

L’episodi coincideix amb l’anunci que l’operació naval europea Sofia, que lluita contra les màfies migratòries al Mediterrani central, s’ha quedat sense barcos per seguir endavant amb la seva missió, a causa del xoc amb Itàlia i la falta d’unió entre els països europeus.