FUTUR BORICUA

Una llei en el Congrés proposa que Puerto Rico es converteixi en el 51è estat de la Unió

La iniciativa té un creixent recolzament al Capitoli, però s'enfronta a l'oposició de Trump

zentauroepp47530117 in this march 20  2019  photo  president donald trump speaks190328182330

zentauroepp47530117 in this march 20 2019 photo president donald trump speaks190328182330 / Manuel Balce Ceneta

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

El futur irresolt de Puerto Rico ha tornat a entrar de ple en el Congrés dels Estats Units. Un grup de congressistes demòcrates i republicans ha introduït un projecte de llei perquè l’actual territori lliure associat es converteixi en un estat de ple dret, cosa que serviria per solucionar el seu dèficit de representació política a Washington i millorar el finançament que rep del Govern federal. La iniciativa contempla un canvi d’estatus automàtic en cas que la llei s’aprovi, per la qual cosa no hauria de sotmetre’s a un referèndum a l’illa. Noranta dies després, Puerto Rico es convertiria en el 51è estat de la Unió. L’estatalitat porto-riquenya té un recolzament creixent en el Congrés, però també nombrosos obstacles, començant per l’oposició del president Donald Trump.  

Els porto-riquenys són ciutadans nord-americans des de 1917, però no disfruten dels mateixos drets que la resta dels seus conciutadans pel particular estatus que manté l’illa, que va passar de ser colònia espanyola a colònia nord-americana el 1898. Des de mitjans del segle passat disfruta d’un règim d’autogovern, tot i que l’autoritat última recau en les institucions nord-americanes. La prova més evident és la junta de control fiscal imposada des de Washington que governa les seves malmeses finances des del 2017. Els seus 3,2 milions de ciutadans no tenen representants amb dret a vot en el Congrés i no poden votar en les eleccions presidencials. Els fons federals que reben tenen, a més, límits i són inferiors als d’altres estats. 

En qualsevol cas, l’estatus jurídic de l’illa continua dividint els porto-riquenys. A l’últim dels cinc referèndums celebrats fins a la data, cap d’ells vinculant, el 97% dels votants va recolzar l’estatalitat, però només va votar el 23% dels electors, en part perquè la consulta va ser boicotejada per la majoria de partits polítics. El seu principal impulsor, el governador Ricardo Roselló, també recolza ara la iniciativa en el Congrés, promoguda pel demòcrata Darren Soto. “La gent s’està adonant que l’actual estatus no funciona. Ha quedat molt clar que els porto-riquenys necessiten els seus propis senadors i diputats per exigir comptes a Washington”, ha dit Soto.

Notícies relacionades

El projecte de llei arriba enmig d’una renovada ofensiva de Trump contra l’illa, un Trump que no ha oblidat les crítiques que va rebre dels seus governants per la seva resposta a la devastació i els milers de morts que va deixarl’huracà María. El president ha criticat els nous ajuts per a la reconstrucció que prepara el Congrés. Afirma que Puerto Rico ja ha rebut massa fons en comparació amb Texas o Florida. L’any passat va dir que s’oposava “completament” al fet que l’illa hispana es converteixi en el 51è estat dels EUA. 

La millor esperança per als boricuas que recolzen aquesta opció resideix en els candidats demòcrates que aspiren a arrabassar-li a Trump la Casa Blanca el 2020. Alguns d’ells recolzen plenament l’estatalitat porto-riquenya.