CONTROVÈRSIA A FRANÇA

Rumors falsos sobre segrestos de nens desencadenen linxaments de gitanos a París

La policia demana deixar de difondre aquest tipus d'informació que incita a la violència contra aquesta minoria

Detingudes 20 persones per organitzar expedicions per agredir membres de la comunitat romanesa

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Un rumor fals i un estereotip ancestral han trobat a les xarxes socials una plataforma perfecta per generar una psicosi que té terroritzada la comunitat gitana dels suburbis del nord-est de París. Des del cap de setmana passat s’han multiplicat els linxaments perquè proliferen els missatges alertant de la presència en diverses localitats de la regió parisenca de romanesos amb furgonetes blanques que intenten segrestar nens o adolescents.

No ha servit de res que la policia hagi escrit a Twitter que es tracta de fake news fake news(notícies falses) . “Els rumors de segrest de nens amb una camioneta són totalment infundats. No s’ha produït cap rapte. No difongui més aquest tipus d’informació. No inciti a la violència”, exposa el text policial.

Només en la nit de dilluns a dimarts hi va haver 20 detinguts a Sena-Saint Denis per agredir gitanos. Molts són atacats als seus propis vehicles per grups de joves al capvespre. El comissari de Clichy sous Bois, David Moreira, ha demanat prudència als habitants de la zona “perquè comença a instal·lar-se certa psicosi”.El novembre passat la Fiscalia de Versalles va haver d’intervenir en l’assumpte per desactivar la mentida delsintents de segrest als voltants de les escoles d’Yvelines. Aquest temor injustificat reapareix cada cert temps. 

Por ancestral

“Desperta coses que formen part de creences i prejudicis, com que els gitanos són lladres. Quan afecta els nostres fills, pot conduir a actes terribles”, explica a Le Parisien el filòsof Edgar Morin, autor d’El rumor d’Orléans, un famós assaig sobre la suposada desaparició de noies joves de botigues de roba els amos de les quals eren jueus.  

Notícies relacionades

Les agressions als gitanos posen també en relleu la responsabilitat de les plataformes digitals i la seva dificultat per moderar els continguts racistes o violents a les xarxes socials.

“S’ha de dir i repetir. No hi ha hagut segrest de nens. Aquests rumors sorgeixen d’una paranoia totalment irracional i es difonen ràpidament perquè reprenen un vell estereotip, una por ancestral dels gitanos,” ha dit Anina Ciuciu, advocada i portaveu d’una associació de defensa de gitanos que presentarà una denúncia contra qui difongui falses informacions.