CRISI MIGRATÒRIA

La UE treu del Mediterrani els seus barcos contra el tràfic de persones

L'operació Sophia es mantindrà viva fins a finals de setembre però només amb vigilància aèria i formació de guardacostes libis

undefined44562000 migrants from afghanistan arrive after crossing the aegean s180809114726

undefined44562000 migrants from afghanistan arrive after crossing the aegean s180809114726 / ARIS MESSINIS

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

La creativitat de la Unió Europea no coneix límits. Els 28 governs de la UE han tancat aquest dimecres un acord polític per prolongar sis mesos més –fins al 30 de setembre– el mandat del’operació militar Sophia contra el trànsit de persones al Mediterrani, que expirava el pròxim 31 de març, tot i que la missió de vigilància més important de la UE continuarà operant sense barcos. 

“No s’ha trobat una solució sobre el desembarcament dels immigrants rescatats i els estats membres han decidit prolongar el mandat sis mesos, amb una suspensió temporal dels mitjans navals mentre busquen una solució”, ha explicat Maja Kocijancic, portaveu de la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, sobre l’alternativa plantejada pel servei d’acció exterior i acceptada pels Vint-i-vuit. Malgrat aquesta sortida, Brussel·les reconeix que Sophia és una operació naval i que “queda clar que sense mitjans marítims no podrà aplicar-se eficaçment el mandat” però “hi ha una decisió política”, ha insistit.

L’acord ha sigut tancat a través d’un procediment de silenci, després del pacte al qual van arribar aquest dimarts els ambaixadors del comitè de Política i Seguretat de la UE (COPS), i haurà de formalitzar-se en els pròxims dies. Una vegada que la decisió sigui ferma, el comandant de l’operació seguirà instruccions i suspendrà temporalment el desplegament dels barcos adscrits a aquesta operació, que va néixer el juliol del 2015 amb l’objectiu de lluitar contra les xarxes de trànsit de persones, desarticular el model de negoci de les màfies i prevenir els fluxos migratoris irregulars.

Distribució d’immigrants

Notícies relacionades

Fa mesos queItàlia exigeix un canvi en les regles per impedir que els vaixells de l’operació segueixin desembarcant als seus ports els immigrants rescatats. El desembre passat va acceptar prolongar-la tres mesos, fins a finals de març, però aquest dilluns passat va decidir plantar-se i va avisar que sense acord per distribuir als immigrants rescatats no donaria llum verda. Els 28 no han arribat a cap solució sobre això i no han tingut més remei que buscar solucions creatives.

La UE no desmantellarà de moment l’operació, que continuarà funcionant al Mediterrani, però sense un component essencial com és el desplegament de barcos davant la costa líbia. Sí que es mantindran una altres dos components: la vigilància aèria i la formació de guardacostes libis.