ACORD A BRUSSEL·LES

La UE prorrogarà el 'brexit' fins al 22 de maig si Londres ratifica l'acord

Si el Parlament britànic no dona el vistiplau al pla de May la setmana que ve la data límit serà el 12 d'abril

zentauroepp47447731 internacional  angela merkel  pedro sanchez190321230824

zentauroepp47447731 internacional angela merkel pedro sanchez190321230824

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Cap govern europeu vol ser qui acabi empenyent el Regne Unit pel precipici, fora de la Unió Europea el pròxim 29 de març. Els 27 estan disposats a fer un últim intent i concedir a la primera ministra britànica, Theresa May, la “pròrroga curta” que ha demanat per provar de convèncer in extremis el Parlament britànic que aprovi el pla del ‘brexit’.Si May aconsegueix llum verda la setmana que ve, aquest ajornament no podrà anar més enllà del 22 de maig, vigílies de les eleccions al Parlament Europeu. Si fracassa de nou, la data límit perquè els britànics aclareixin si participen o no en les pròximes eleccions europees serà el 12 d’abril, segons han explicat fonts diplomàtiques.

L’acord ha arribat poc abans de la mitjanit després de molta incertesadiverses propostes i un ball de dates amb què respondre a la carta remesa aquest dimecres per May, en la qual demanava una “pròrroga tècnica” fins al 30 de juny. La discussió amb May arrencava entorn de dos quarts de sis de la tarda amb una espècie de ‘tercer grau’ que s’ha prolongat durant hora i mitja i en què ha sigut bombardejada a preguntes. Segons fonts de la UE, s’ha mostrat “evasiva” i no ha donat cap tipus de garantia ni ha sabut precisar, per exemple, què passarà si el seu tercer intent d’aprovar l’acord la setmana que ve –després de les dues clatellades precedents– fracassa. Una actitud que ha deixat mala boca i una sensació de pessimisme entre els dirigents europeus.

La primera proposta de compromís posada sobre la taula pels 27 ja advocava per concedir la pròrroga, condicionada a l’aprovació del pacte del ‘brexit’, fins al 22 de maig, en vigílies de les eleccions al Parlament Europeu que se celebren a tota la UE entre el 23 i 26 de maig. El problema és que més enllà d’aquesta data, si el Regne Unit continua sent Estat membre hauria de participar en els comicis europeus, segons els juristes de la Comissió Europea, per evitar la incertesa jurídica i legal.

La data del 12 d’abril

"L’extensió més llarga que podem acordar seria fins abans de les eleccions europees. A partir d’aquesta data és impossible", avisava la seva arribada al Consell Europeu el primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel. Una data límit que, després d’escoltar Theresa May, algunes delegacions han advocat per accelerar. Segons han confirmat fonts diplomàtiques, França i Bèlgica han advocat per fixar la data límit el 7 de maig, dos dies abans de la cimera de Sibiu (Romania) sobre el futur d’Europa, i que coincideix amb el Dia d’Europa, per no contaminar la cita ni la campanya de les eleccions europees. 

Sobre la taula, una tercera opció, el 12 d’abril, la data que té el Regne Unit per notificar la seva intenció o no de celebrar eleccions al Parlament Europeu. Aquesta data, segons diverses fonts diplomàtica, també ha quedat recollida en la declaració en cas que el tercer intent de May per aprovar l’acord tancat amb la UE el novembre passat faci aigües.

Pressió a Westminster

Notícies relacionades

“De vegades tinc la sensació que soc a la sala esperant Godot i Godot mai ve”, ironitzava Bettel. “Ja no busquem una porta de sortida, sinó una sortida d’emergència”, afegia gràficament abans de l’inici de la reunió. I és que tot i que la primera opció continua sent esquivar un divorci a les males, el ‘brexit’ caòtic no ha desaparegut de l’horitzó. “Hem de ser clars. Podem discutir i acordar una pròrroga tècnica en cas d’un vot positiu” però “en cas d’un no directament ens guiarà a tots a un no acord. Tots ho sabem”, reconeixia el president francès, Emmanuel Macron.

França manté una de les actituds més dures en relació amb el ‘brexit’ i en les últimes setmanes ha deixat clar que sense un pla clar no donaran llum verda a cap pròrroga, ni curta ni llarga. I les seves tesis han començat a calar. “Espero que hi hagi un vot positiu però si no, ens dirigim a un ‘brexit’ sense acord”, ha reconegut també Bettel. Amb la seva cautela habitual, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha advocat per esprémer la negociació fins a l’últim minut que és el que intentaven fer aquest dijous els 27 caps d’Estat i de Govern. “Tots entenem que és un esdeveniment d’importància històrica i, per tant, hem de procedir amb cautela i treballar fins a l’últim minut per assegurar que podem tenir un ‘brexit’ ordenat”, ha reclamat.