POSSIBLE ATEMPTAT

Holanda eleva al màxim el nivell d'alerta terrorista pel tiroteig d'Utrecht

La Policia busca diversos "atacants" fugits i es reforça la seguretat en escoles, mesquites i l'aeroport de Schiphol

zentauroepp47409145 tranvia utrecht poli190318124143

zentauroepp47409145 tranvia utrecht poli190318124143 / ROBIN VAN LONKHUIJSEN

2
Es llegeix en minuts

El Govern d’Holanda ha decretat el nivell màxim d’alerta terrorista a la província d’Utrecht  després del tiroteig a la plaça del 24 d’octubre d’Utrecht, a l’oest de la ciutat, en el qual, segons algunes informacions, hi ha almenys un mort i diversos ferits. [Seguiu en directe les últimes notícies sobre el tiroteig d’Utrecht].

El coordinador nacional antiterrorista holandès ha explicat que s’ha elevat el nivell d’alerta, ja que l’autor o autors del tiroteig segueixen en llibertat. De fet, la Policia holandesa treballa en la hipòtesi que hi ha diversos "atacants" fugits, segons mantenen els testimonis de la matança, i ha obert una investigació dels fets com un "possible" atac terrorista.

Els investigadors estan buscant un Renault Clio en el qual hauria escapat un dels autors del tiroteig i estan vigilant una casa a la zona de Kanaleneiland, a Utrecht, davant de la sospita que l’atacant fugit en l’esmentat vehicle pugui estar-hi amagat.

Seguretat reforçada

Les autoritats han reforçat la seguretat a la zona del Parlament a l’Haia i han sol·licitat a les escoles d’Utrecht (centre d’Holanda) que mantinguin les portes tancades. Així mateix, la Policia militar ha decidit augmentar la vigilància en zones com ara l’aeroport  Schiphol d’Amsterdam i, com a mesura de precaució, totes les mesquites a la ciutat han sigut evacuades.

La Policia ha confirmat que la investigació del tiroteig, que ha tingut lloc pels volts de les 10.45 hora local (9.45 GMT), està en marxa i que té en compte "un possible motiu terrorista".

Els testimonis parlen de més d’un atacant

Els agents han confirmat ràpidament l’existència almenys d’un atacant, un home que ha tret una arma i ha començat a disparar de manera aleatòria i continuada contra la gent que posteriorment ha fugit, tot i que diversos testimonis han assegurat des del principi que hi havia més d’una persona involucrada en el tiroteig.

Posteriorment, la Policia ha aclarit que busca diversos sospitosos que es troben en parador desconegut.

Bernhard Jens, portaveu de la policia d’Utrecht, ha explicat que, segons diversos testimonis, "l’autor dels trets ha fugit en un cotxe".

Contra passatgers d’un tramvia

Segons la informació disponible, un dels tirotejos ha sigut contra viatgers d’un tramvia, però les autoritats encara no han aclarit si aquest atacant era dins o fora del tramvia i des d’on ha disparat.

De moment no hi ha xifres del nombre de víctimes ni es coneix la gravetat de la situació, però la Policia confirma que hi ha "diversos ferits", que han sigut ja traslladats a hospitals. Diverses informacions apunten, no obstant, que hi ha una víctima mortal.

Notícies relacionades

La zona del tiroteig està acordonada, i fins allà s’hi han traslladat els serveis d’emergència, diversos helicòpters i una unitat antiterrorista de la Policia holandesa.

El primer ministre neerlandès, Mark Rutte, ha cancel·lat una reunió que tenia amb els partits de la coalició per aquesta "situació inquietant" i ha advertit que el Govern "està molt preocupat".