MIGRACIÓ ALS EUA

Les agressives polítiques de Trump no frenen l'arribada d'immigrants

Les 76.000 detencions al febrer marquen un rècord des del 2007, tot i que lluny dels màxims històrics

La secretària de Seguretat Nacional utilitza el repunt per defensar la declaració d'"emergència" de Trump

MEX011  TAPACHULA  MEXICO   22 10 2018 - Migrantes hondurenos reciben comestibles y se preparan para continuar su camino hoy  lunes 22 de octubre de 2018  en el jardin Hidalgo de Tapachula  en el estado de Chiapas  Mexico   El presidente estadounidense  Donald Trump  acuso a las autoridades mexicanas de ser  incapaces de detener  la caravana de inmigrantes procedentes de Honduras que se dirigen a la frontera sur de EE UU  y aseguro que ha alertado a las Fuerzas Armadas al tratarse de  una emergencia nacional   EFE Jose Mendez

MEX011 TAPACHULA MEXICO 22 10 2018 - Migrantes hondurenos reciben comestibles y se preparan para continuar su camino hoy lunes 22 de octubre de 2018 en el jardin Hidalgo de Tapachula en el estado de Chiapas Mexico El presidente estadounidense Donald Trump acuso a las autoridades mexicanas de ser incapaces de detener la caravana de inmigrantes procedentes de Honduras que se dirigen a la frontera sur de EE UU y aseguro que ha alertado a las Fuerzas Armadas al tratarse de una emergencia nacional EFE Jose Mendez / Jose Mendez (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Les agressives i endurides polítiques de l’Administració de Donald Trump per bregar amb l’arribada d’immigrants  als Estats Units per la frontera sud no els estan dissuadint d’intentar entrar al país. Al febrer, segons les últimes xifres facilitades per les autoritats nord-americanes, es van produir 76.325 detencions en aquesta frontera, gairebé el 90% per creuar sense papers entre ports oficials d’entrada. És un rècord dels últims 11 anys tot i que encara està lluny dels màxims històrics de l’any 2000, quan es produïen més de 200.000 detencions al mes, i també de les xifres de l’any 2008, quan eren constants les 100.000 detencions mensuals.

El que sí que ha arribat a les més altes cotes històriques és l’arribada de les denominades unitats familiars. En més del 60% dels casos els immigrants detinguts el mes de febrer als EUA formaven part de famílies o eren menors no acompanyats. I és evident també el canvi en altres patrons. Respecte a l’origen, la majoria dels immigrants ara no arriba des de Mèxic sinó, sobretot des de Guatemala i també Hondures i El Salvador. Pugen les detencions de grans grups: en els últims cinc mesos almenys 70 grups de 100 o més persones s’han entregat, davant els 13 de tot l’any fiscal anterior. Ho han fet després de creuar per àrees remotes de la frontera, una altra de les noves tendències migratòries després de l’enduriment de les polítiques de Trump.

Debat sobre l’emergència nacional

Les estadístiques són les primeres que es coneixen des que Trump va prendre al febrer la polèmica decisió de declarar una "emergència nacional"para redirigir fons a la construcció del "mur". Han emmarcat diverses compareixences al Congrés aquest dimecres dedicades a la immigració i, en el polaritzat i partidista debat sobre la migració, han sigut esgrimides per les dues parts.

Notícies relacionades

A Texas la congressista demòcrata Verónica Escobar, per exemple, ha recordat la separació de més de 2.000 famílies per assegurar que "l’Administració ha fet enormes esforços per ser el més cruel possible amb aquestes famílies i hem vist que això no funciona com a dissuasió". Mentrestant, des de l’Administració i la majoria de les files republicanes es defensa que les xifres ratifiquen que "no és una crisi inventada, realment és una emergència", segons ha testificat al Congrés la secretària de Seguretat Nacional Kirstjen Nielsen.

La declaració de Trump ja ha sigut rebutjada per la Cambra baixa i en els pròxims dies es vota al Senat, on almenys quatre republicans han anunciat que també la rebutjaran, la qual cosa forçaria Trump a utilitzar per primera vegada el seu poder de veto.