EL CAMÍ DE LES PRESIDENCIALS DELS EUA

Vell Sanders, nou Sanders

El senador llança la seva campanya amb el mateix fons, centrat en el fet social, però amb canvis en la forma

El veterà polític és ara per ara el favorit en un nombrós camp d'aspirants a les files demòcrates

zentauroepp47197373 supporters wave signs ahead of a rally by u s  presidential 190302203520

zentauroepp47197373 supporters wave signs ahead of a rally by u s presidential 190302203520 / ANDREW KELLY

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Bernie Sanders no ha canviat i, no obstant, aquesta vegada les coses són diferents. El senador independent de Vermont de 77 anys, que el 2016 va injectar altes dosis d’energia i entusiasme entre els nord-americans més progressistes, però no va poder derrotar l’aparell demòcrata i a Hillary Clinton, torna a llançar una campanya per intentar arribar a la presidència dels Estats Units. Ho ha fet oficialment al seu Brooklyn natal, en un matí fred i nevat al campus de la universitat pública de la ciutat de Nova York on va estudiar un any de ciències polítiques el 1959 abans de mudar-se a Chicago. I en el seu primer ral·li, davant diversos milers de persones, ha demostrat que, en el fons, el missatge és igual que llavors, reforçat si és possible pels dos anys de presidència i polítiques de Donald Trump, però també que hi ha transformacions.

Amb un partit que sota la seva influència s’ha hagut d’obrir a l’esquerra i pel seu èxit el 2016 i el reconeixement de la seva figura, Sanders és ara per ara el favorit en un nombrós camp d’aspirants demòcrates que encara creixerà més. I aquesta vegada l’aparell troba un candidat més determinat i preparat, amb la base d’una campanya ja present als 50 estats, la capacitat per recaptar milions en petites donacions intacta i energitzar els joves.

Ja en el seu primer discurs el polític que reivindica la bandera de "socialista demòcrata" ha reiterat les seves línies i propostes polítiques, des de l’aposta per la sanitat universal i l’educació universitària gratuïta, la lluita contra la desigualtat econòmica i el canvi climàtic, una reforma de la immigració que no perdi la perspectiva humana i la reforma de justícia penal, però ha deixat clar també que està preparat per fer arranjaments en el que van ser alguns dels seus punts febles.

Obert en les coses personals, a la recerca del vot negre

Sanders, per exemple, ha decidit abandonar la seva reticència a posar el focus en la seva pròpia història personal i ha utilitzat la seva biografia com a fill d’un immigrant polonès amb familiars morts a l’Holocaust que va fugir de la pobresa i l’antisemitisme i com a membre d’una família de classe treballadora. El contrast amb el d’un altre novaiorquès que actualment ocupa la Casa Blanca, és evident i s’ha encarregat de remarcar-ho.

Un altre canvi, més necessari políticament, és el clar focus que Sanders posa ara en intentar guanyar el vot negre, del qual no va assolir ni el 20% el 2016 en la seva lluita contra Hillary. En el míting a Brooklyn College un dels seus presentadors ha sigut un pastor negre, un altre, l’activista Shaun King i una altra l’exsenadora estatal d’Ohio Nina Turner, una de les dues dones que figuren com copresidentes de la seva campanya (a la qual també han sacsejat les acusacions sobre sexisme). I abans del seu pròxim míting, diumenge a la nit a Chicago, on va madurar com a organitzador i activista pels drets civils als anys 60, té previst intervenir en un esmorzar marcant la marxa del Diumenge sagnant de Selma.

"Serà diferent aquesta vegada"

Notícies relacionades

"He vingut a escoltar-lo perquè vull conèixer més a fons les seves propostes i formar-me una opinió, incloent el tema racial", deia Toluwaleke Semowo, un altíssim adolescent de 18 anys, fill de nigerians, que votarà per primera vegada el 2020. “però m’agrada ja el que he vist fins ara. És arriscat posar-se del costat dels pobres i de la classe treballadora i Sanders ho fa”.

"Els seus ideals ja han guanyat, que arribés a la presidència seria inspirador", explicava per la seva part Jean Taylor, una dona de 31 anys. Explica que el va recolzar en les primàries del 2016 i va acabar votant Clinton en les presidencials tot i que "molt decebuda" per com va actuar el partit demòcrata llavors. "Allò va mostrar moltes coses –sosté–, la influència dels diners, la corrupció del sistema, però crec que serà diferent aquesta vegada".