CRISI AL REGNE UNIT

May tornarà a Brussel·les dijous per provar de canviar la salvaguarda sobre Irlanda del Nord

La primera ministra britànica afirma que no acceptarà cap pacte amb "garanties de futur"

zentauroepp46839783 gal190205181712

zentauroepp46839783 gal190205181712 / AKHTAR SOOMRO

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May tornarà aquest dijous a Brussel·les per entrevistar-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el president del Consell Europeu, Donald Tusk. Tant Juncker com Tusk veuran aquest dimecres el primer ministre d’Irlanda, Leo Varadkar.  La primera ministra britànica retorna amb el problema pendent del ‘brexit’, per reclamar canvis en l’acord de sortida firmat amb els Vint-i-set al novembre.

A Londres no aclarien, després de l’anunci, si May farà noves propostes per solucionar l’obstacle crucial de la salvaguarda a Irlanda del Nord o es tractarà de converses, sobre com evoluciona la situació després del rebuig dels diputats britànics al pla. Dimarts a Belfast, May va afirmar que vol canvis en aquesta salvaguarda, però no la seva eliminació, com exigeixen unionistes noirlandeses i els diputats rebels conservadors. “No estic proposant el fet de persuadir la gent perquè accepti un acord que no contingui una garantia per al futur”, va declarar.

Els portaveus a Downing Street suggereixen que May portaria a Brussel·les alguna de les tres idees, o les tres, potser que estan sent estudiades pel Govern, amb la col·laboració d’assessors legals. Dues implicarien imposar un límit de temps a la salvaguarda o bé crear un mecanisme que permetés al Regne Unit abandonar-la unilateralment. La tercera opció seria reemplaçar aquesta garantia amb acords alternatius, com l’ús de tecnologia, per evitar els controls duaners, una fórmula plantejada per diputats conservadors de diferents tendències, coneguda com a Malthouse compromise. Totes aquestes opcions han sigut ja estudiades i rebutjades anteriorment per Brussel·les. L’última, a més, es contradiu amb l’afirmat per May a Belfast.

Demanda de Trimble

A la capital nord-irlandesa, en una trobada amb representants del món empresarial, amb el qual va iniciar una visita de dos dies a la província, May va reiterar el seu ferm compromís per evitar una frontera dura entre les dues Irlandes i “protegir l’Acord de Pau del 1998”. May va provar de tranquil·litzar el món dels negocis, però va haver d’esforçar-se per explicar com l’acord, que davant de la mateixa audiència i al mateix lloc havia defensat ardentment a finals de l’any passat, ara havia de ser modificat.

Notícies relacionades

“Vaig lluitar durament a favor de l’acord tal com està. Vaig creure que podia aconseguir una majoria a la Cambra dels Comuns, però he de reconèixer que en la seva forma actual no serà així i necessita canvis en la salvaguarda que és l’assumpte clau”. La salvaguarda és “tòxica”,va tornar a repetir la líder del Partit Unionista Democràtic, Arlene Foster.

Per complicar encara més la situació, l’unionista David Trimbleun dels arquitectes de l’Acord de Divendres Sant i Premi Nobel de la pau es proposa demandar el Govern britànic als tribunals per considerar que la salvaguarda amb la UE trenca amb l’establert en aquell històric pacte.