tensió a frança

Armilles grogues i sindicats es manifesten junts per primera vegada

Inicialment crític amb el moviment, la CGT fa una crida a unir forces en defensa dels serveis públics

zentauroepp46840714 epa2588  par s  francia   05 02 2019   manifestantes protest190205210523

zentauroepp46840714 epa2588 par s francia 05 02 2019 manifestantes protest190205210523 / IAN LANGSDON

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Per primera vegada des que va esclatar la crisi a finals del mes de novembre, s’han vist als carrers francesos armilles grogues manifestant-se al costat d’afiliats, simpatitzants i líders sindicals, als quals també s’han afegit representants de partits polítics d’esquerra.

Dominat per una profunda desconfiança en el sistema representatiu, el moviment nascut en protesta per la pujada del preu de la gasolina va rebutjar des de la seva gènesi vincles amb sindicats i partits polítics.

Al seu torn, les centrals sindicals miraven amb reserves la revolta mentre els partits mantenien una deliberada cautela per no ser acusats d’instrumentalitzar el descontentament popular. Però ara sembla que les coses han canviat. Les reivindicacions inicials dels armilles grogues s’han ampliat, el nombre de manifestants cau de setmana en setmana i és potser el moment d’unir forces.

Aquesta és la crida que ha fet el secretari general de la CGT, Philippe Martinez, al convocar aquest dimarts una jornada de vaga general animant els armilles grogues a afegir-se a les marxes organitzades a les principals ciutats del país. El missatge s’ha escoltat, jutjant pel to bicolor de les marxes.

“Convé unir-se. L’única sortida del moviment és la unitat nacional”, deien en el seguici parisenc la Sandra i el Ludovic, una parella de mitjana edat que s’havien posat una armilla groga per primera vegada.

Divisió sindical

Obertament hostil als armilles grogues a l’inici de la revolta, el que no ha aconseguit Martinez és la unitat sindical en la seva nova estratègia per combatre les polítiques liberals d’Emmanuel Macron. Force Ouvrière o la moderada CFDT han marcat distàncies. En el primer cas perquè diuen no tenir res en comú amb un moviment que consideren més polític que reivindicatiu.

En el segon, perquè no volen compartir pancarta amb els líders més controvertits dels armilles grogues –com el camioner Eric Drouet, qui va animar poc menys que a assaltar el Palau de l’Elisi–. Els vaivens de Martínez són també criticats sotto voce  al mateix sindicat.

N’hi ha prou amb tirar d’hemeroteca per rescatar declaracions en què deia que els armilles grogues estaven recolzats per la patronal o que defensaven els postulats de Marine Le Pen. El seu discurs ha anat canviant fins a arribar a oblidar que un grup de militants de la CGT va ser expulsat del seguici parisenc a finals del mes de gener.

“Hi ha molts armilles grogues i això és bo. Les reivindicacions comunes existeixen, són socials. A part del color de l’armilla, no hi veig gaires diferències”,ha dit Philippe Martinez en la manifestació parisenca que va transcórrer des de l’Ajuntament fins a la plaça de la Concòrdia i va reunir 14.000 persones, segons un recompte independent, 30.000 segons els organitzadors.

A la convocatòria de la CGT s’han sumat militants del sindicat Solidaires, del Nou Partit Anticapitalista (NPA), el Partit Comunista i la França Insubmisa, –representada per Jean-Luc Mélenchon, que va desfilar a París– així com Atacc i els sindicats estudiantils com Unef o UNL, que van portar al carrer molts joves.

Escassa incidència

Notícies relacionades

La mobilització es va iniciar de matinada amb el bloqueig de rotondes i alguns centres estratègics, com el mercat de Rungis, a la regió parisenca o l’accés a l’aeroport de Nantes. Excepte en la circulació dels trens de rodalies, les aturades han tingut una escassa incidència.

La d’aquest dimarts podria ser la primera d’una sèrie de mobilitzacions sindicals per reclamar “a l’asfalt” un augment salarial i una justícia fiscal més gran. La CGT desconfia del gran debat nacional llançat per Emmanuel Macron i ha decidit boicotejar-lo. Els seus representants no acudiran aquest dimecres a la reunió amb els agents socials organitzada pel primer ministre, Édouard Philippe.

Una llei antiviolència que divideix

Els diputats francesos han aprovat un controvertit projecte de llei que, amb el pretext d’aturar la violència que esquitxa les manifestacions dels armilles grogues, limita la llibertat de manifestació i ha posat en peu de guerra l’esquerra i les associacions defensores de les llibertats públiques.

Temes:

França