JUDICI ALS EUA

'El Chapo', en mans del jurat

Dilluns arrenca la deliberació de set dones i cinc homes que decideixen el futur del presumpte cap del càrtel de Sinaloa

Enfronta 10 càrrecs que podrien suposar-li la cadena perpètua en una presó de màxima seguretat als EUA

zentauroepp37762931 files  this file handout picture released by the mexican int181224125258

zentauroepp37762931 files this file handout picture released by the mexican int181224125258

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Sobre Joaquín Guzmán Loera, ‘El Chapo’, s’ha dit gairebé tot. Després d’11 setmanes d’un intens, espectacular i mediàtic judici en un tribunal federal de Brooklyn, la presentació d’una autèntica muntanya de proves documentals i la desfilada de 56 testimonis per l’estrada, incloent 14 criminals convictes que han cooperat amb la fiscalia, s’ha traçat un dels retrats més complets i esgarrifosos del funcionament dels càrtel de la droga i de l’home acusat de liderar durant més d’una dècada el de Sinaloa. El que falta per afegir, no obstant, és decisiu.

Després de la presentació, dimecres i dijous, de les conclusions de la fiscalia i la defensa, està previst que dilluns  arrenquin les deliberacions del jurat popular, set dones i cinc homes que dictaran el veredicte. I de la seva decisió, culpable o no culpable en els 10 càrrecs, penja el futur d’El Chapo, que podria passar la resta de la seva vida en una presó de màxima seguretat als Estats Units. També, el relat oficial.

“Drogues, diners i violència”

Segons el que ha traçat el nombrós equip de la fiscalia al tribunal que ha presidit el jutge Brian Cogan, aquest relat és un de “drogues, diners i violència”, d’horror i brutalitat, de crim organitzat i enginy per moure tones de droga i centenars de milions de dòlars. El seu protagonista és l’home de 61 anys a la banqueta, algú “disposat a matar” des de rivals fins al seu millor amic i col·laboradors; capaç d’esquivar diverses vegades ser capturat, d’aconseguir dues sonades fugues quan va estar empresonat i de preparar la tercera quan va ser extradit als EUA, el 19 de gener del 2017.

“Volia evitar seure just aquí, davant vostès”, va dir al jurat dimecres la fiscal Andrea Goldbarg just abans de fer el seu al·legat final. “No el deixin escapar-se de la responsabilitat. Facin que reti comptes per tots els seus crims. Trobin-lo culpable de tots els càrrecs”.

El relat alternatiu

Si fos per la defensa, en canvi, en el relat definitiu el seu client seria només un personatge secundari, un titella de qui, segons ells, hauria de ser el protagonista, Ismael ‘El Mayo’ Zambada, l’home al qual es considera cap actual del càrtel de Sinaloa i que, com va recordar Jeffrey Lichtman, l’advocat de ‘El Chapo’ encarregat de pronunciar tant la declaració inicial al novembre com les conclusions finals dijous, mai ha sigut detingut.

La narració hauria d’incloure, a més, elements de corrupció que estendrien els seus tentacles per despatxos polítics i de grans empreses, per agències de llei i ordre tant a Mèxic com als EUA. Els suborns arribarien fins a l’expresident Enrique Peña Nieto, assenyalat com a suposat receptor de 100 milions de dòlars, segons Lichtman pagats per ‘El Mayo’ perquè el govern mexicà se centrés a perseguir el seu client. “Mentre més creixia el perfil i la notorietat del senyor Guzmán, més s’estrenyia el cèrcol sobre ell i s’allunyava del senyor Zambada”, va dir dijous.

El problema per a la defensa, o un dels molts després d’un judici en què la fiscalia ha presentat una “allau” de proves que inclouen gravacions incriminatòries amb la mateixa veu de ‘El Chapo’, és que ‘El Mayo’ no és qui és a la banqueta i “la seva posició al càrtel no importa” segons la fiscalia. Fins i tot si es considera el seu paper en l’organització del narcotràfic a Sinaloa, no desapareix la de l’encausat. És qüestió, segons l’acusació, de “sentit comú”.

Els dubtes raonables

A ‘El Chapo’ li queda aferrar-se a dos claus. Un és que els seus advocats hagin convençut algú al jurat que el càrtel de Sinaloa no era una estructura plenament jerarquitzada amb ell al capdavant sinó una xarxa laxa de faccions criminals constantment enfrontades en guerres internes. Això restaria les opcions que sigui trobat culpable dels càrrecs de conspiració, per als que el jurat ha de creure que va cometre almenys tres crims organitzats amb almenys cinc persones més. L’altre és que hagin donat fruit els seus esforços per posar en qüestió la credibilitat dels 14 “cooperants” que han sigut testimonis, convictes que podrien rebaixar les seves sentències per la col·laboració en el procés.

Notícies relacionades

És un afany que la defensa ha desplegat en cada interrogatori creuat durant el judici. I com s’esperava i anticipava la fiscalia, que al seu torn havia recordat al jurat que els testimonis són criminals i “el govern no els demana que els agradin”, va jugar també un paper en la teatral i efusiva presentació de conclusions finals de Litchman, que almenys quatre vegades va rebre advertències del jutge Cogan per estar sobrepassant els límits. “No només han admès haver mentit en cada un dels dies de les seves miserables i egoistes vides, també han mentit aquí, sota jurament”, va denunciar. “¿Deixaries que cuidessin al teu fill? No, perquè el vendrien per un quilo de cocaïna”.

Lichtman va apressar al jurat a “mirar més enllà del nom de ‘El Chapo’” i a superar “el mite” creat al seu voltant. Va recordar que “també és un ésser humà”. El que va evitar dir és que, en bona mesura, aquesta llegenda ha sigut alimentada per l’acusat, home d’ego  atret per la fama i que aquesta mateixa setmana no podia ocultar la seva satisfacció quan va saber que l’actor que l’encarna en una sèrie havia acudit en persona al judici.