CRISI VENEÇOLANA

L'Eurocambra legitima Juan Guaidó com a president de Veneçuela

El ple del Parlament Europeu reconeix el dirigent opositor i demana als 28 que també el reconeguin

jcarbo46674050 guaido venezuela190123202824

jcarbo46674050 guaido venezuela190123202824 / FEDERICO PARRA

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez

El termini donat per països com Espanya, Alemanya, França i el Regne Unit a Nicolás Maduro perquè convoqui unes noves eleccions presidencials “lliures, creïbles i transparents” expira aquest pròxim diumenge. Si no actua, i ja ha dit que no ho farà, governs europeus començaran a reconèixerJuan Guaidó com a “president legítim interí” de VeneçuelaJuan Guaidó. Hi ha una institució europea, no obstant, que ha decidit no esperar i prendre ja la decisió. En una resolució avalada pels grans grups de la cambra -el PPE, el PSE, ECR i ALDE– el Parlament Europeu acaba de donar la legitimitat al líder opositor.

"És un plaer anunciar que el Parlament Europeu ha reconegut Guaidó com president legítim de Veneçuela", ha anunciat el seu president, Antonio Tajani, després de la votació. L’Eurocambra “reconeix el senyor Guaidó com el president legítim interí de la república bolivariana de Veneçuela” i demana a la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, i als governs de la UE que unifiquin la seva actitud i reconeguin també el líder opositor com “l’únic president interí legítim del país” fins que es puguin convocar unes noves eleccions presidencials lliures, transparents i creïbles que permetin restaurar la democràcia al país.

La moció, negociada pels eurodiputats Esteban González Pons (PPE), Ramón Jauregui (PSE) i Javier Nart (ALDE), ha sigut aprovada per una aclaparadora majoria de 439 vots a favor, 104 en contra i 88 abstencions. El text pren partit clarament pel president de l’Assemblea Nacional veneçolana i redobla la pressió sobre els governs de la Unió Europea perquè, com a bloc, facin el mateix pas. La decisió coincideix, a més, amb una reunió de ministres d’exteriors que té lloc aquest dijous i divendres a Bucarest (Romania) en la qual s’hi ha colat de ple també aquest debat.

Rebuig de l’ús de violència

Notícies relacionades

La resolució rebutja “qualsevol intent” d’utilitzar la violència per resoldre la crisi, davant el temor d’alguns grups a una possible intervenció dels Estats Units, i recolza la crida del secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, perquè hi hagi una investigació dels assassinats. A més, demana a Mogherini que es comprometi amb altres països de la regió i actors internacionals a crear un grup de contacte internacional que ajudi a intervenir en la celebració d’unes eleccions presidencials “lliures, transparents i creïbles” partint d’un calendari acordat per tots els actors.

Durant aquesta legislatura el ple del Parlament Europeu s’ha pronunciat fins en vuit ocasions sobre la situació a Veneçuela. Cap altre país, va recordar dimecres el seu president Antonio Tajani, ha rebut una atenció així, i això, segons el conservador italià, es deu a l’agreujament de la situació al país amb més de 40 morts i 900 arrestos des de l’autoproclamació de Guaidó.