PROCÉS A NOVA YORK

El judici al 'Chapo' Guzmán revela que va enterrar vius els seus enemics

Un testimoni ha narrat al jurat les tortures i els assassinats de l'antic narcotraficant

zentauroepp46693955 the accused mexican drug lord joaquin  el chapo  guzman list190125123155

zentauroepp46693955 the accused mexican drug lord joaquin el chapo guzman list190125123155 / JANE ROSENBERG

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jurat del judici contra el narco Joaquín 'el Chapo' Guzmán ha escoltat aquest divendres relats de tortures i assassinats que va cometre el narcotraficant en boca d’Isaías Valdez Ríos, també conegut com a 'Memín', últim testimoni cooperant del Govern dels EUA, que va treballar com a part de l’equip de seguretat del càrtel. El testimoni ha relatat atrocitats com la d’enterrar viva una persona. 

Valdez Ríos, que va ser extradit als EUA el 2014, ha explicat amb detalls com ‘el Chapo' va torturar i assassinar un membre dels Arellano Félix, un clan rival. L’exmembre del càrtel ha explicat que al voltant del 2006 o el 2007 al poble de Bastantita, al centre del país, Guzmán va ordenar a un dels seus subalterns que recollissin un membre dels Arellano Félix que els enviava en un avió Ismael ‘el Mayo’ Zambada, un altre líder del càrtel de Sinaloa.

"Venia bastant torturat", ha assegurat el testimoni. Segons la descripció de Valdez, el membre del clan rival estava "cremat amb planxa de roba i amb marques d’encenedor de cotxe", i ha afegit que tenia la camisa enganxada a la pell i tenia els peus abrasats. Memín ha explicat que el seu cap es va molestar quan va veure l’estat del subjecte. "¿Per què ens han enviat un cabró així. L’haurien matat", havia dit en el moment Guzmán. Després de tres dies d’espera, van canviar de lloc i 'el Chapo' va decidir deixar la víctima en un galliner

"Allà va durar diversos dies i li vam dir (a Guzmán Loera) que feia pudor, que estava podrit", ha narrat. Llavors el capo va ordenar que el portessin a una àrea elevada i que cavessin un clot, i després va acudir al lloc amb una arma de foc. El subjecte estava lligat de peus i mans i estava col·locat a prop del clot i tot i que no feia fred, tremolava. ‘El Chapo’ presumptament li va col·locar l’arma al cap, va començar a interrogar-lo i, mentre li contestava, li va disparar un tret i va dir que l’enterressin. D’acord amb ‘Memín’, l’home no va morir, "encara provava de respirar, però el vam llançar al clot".

A cops de tronc

‘Memín’ també ha explicat que en la mateixa època aproximadament, Dámaso López, un lloctinent de la banda, els va enviar un "regal", dos membres del càrtel enemic dels Zeta. ‘El Chapo' els va demanar que els escalfessin, és a dir, que els anessin colpejant perquè deixessin anar informació. Quan Guzmán va arribar, va demanar un tronc gruixut i els va començar a colpejar. Quan Valdez Ríos va entrar al lloc, va notar que els dos ‘zetes’ tenien els ossos trencats i no es movien però els continuava colpejant amb el tronc i el rifle".

Notícies relacionades

Després de la pallissa, ‘el Chapo' va ordenar que els cremessin i els enterressin perquè no en quedessin "ni els ossos”.

El jutge Brian Cogan que presideix aquest cas ha informat aquest divendres al jurat que durant la pròxima setmana podria culminar la presentació de proves de la fiscalia, i després pujarien a l’estrada els testimonis de la defensa.