pacte a Washington

El caos pel tancament del Govern dels EUA arriba als aeroports

Els més afectats han sigut els del nord-est del país on els vols han patit retards per falta de personal, tant de controladors aeris com d'agents de seguretat

zentauroepp46688988 a transportation safety administration  tsa  agent walks thr190125180202

zentauroepp46688988 a transportation safety administration tsa agent walks thr190125180202 / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El tancament del Govern dels EUA durant 35 dies, el més llarg en la història del país, ha afectat part dels aeroports del nord-est del país, incloent el de La Guardia a Nova York, on s’han multiplicat els retards a mesura que les autoritats decidien restringir temporalment els vols tant d’arribada com de sortida per la falta de personal.

L’Administració Federal d’Aviació (FAA per les seves sigles en anglès) ha explicat en un comunicat que està experimentant un“lleuger increment de baixes per malaltia”entre els controladors aeris que treballen en dues instal·lacions a Florida i Washington. Tot i que la FAA assegura que ha “mitigat l’impacte reforçant personal, redirigint trànsit aeri i incrementant l’espaiament entre vols quan és necessari” i remarca que hi ha hagut “impacte mínim en l’eficiència alhora que es mantenen nivells consistents de seguretat”, el caos de retards i canvis de rutes ja se sent a La Guardia, a l’aeroport de Newark i en els d’altres ciutats com Filadèlfia.

Tot i que molts empleats públics que han sigut etiquetats com a“essencials”continuen anant a treballar sense cobrar ha crescut significativament també el nombre dels que truquen malalts o no es presenten a la feina. Amb conflictes per fer front a despeses bàsiques, molts estan buscant mètodes alternatius per aconseguir ingressos, incloent exercir altres treballs temporals o llançar campanyes buscant donacions benèfiques a internet.

Incomoditat i alerta de seguretat

La difícil situació als aeroports ja s’havia fet evident per les baixes creixents entre els 51.000 empleats de l’Agència de Seguretat en el Transport (TSA), que fan els controls abans dels embarcaments. El temps d’espera per passar aquests controls s’ha disparat a aeroports com el d’Atlanta, el més transitat del país, que el cap de setmana que ve ha de fer front a l’arribada d’espectadors de la Superbowl, la cita esportiva més important de l’any. A Miami els problemes de personal van portar a la decisió de tancar una terminal.

Notícies relacionades

Més enllà de la incomoditat, no obstant, la veritable alarma ha saltat per com els efectes del tancament estan afectant la seguretat aèria. Fa només dos dies el principal sindicat de controladors aeris, que ja fins i tot abans del tancament denunciava la falta de personal, va emetre un comunicat d’alerta assegurant que la situació “no té precedents”.“En la nostra indústria al·lèrgica al risc no podem ni tan sols calcular el nivell de risc que enfrontem ni predir en quin punt fallarà tot el sistema”, van advertir.

El president, Donald Trump,l’obcecació del qual amb aconseguir 5.700 milions de dòlars per al mur a la frontera amb Mèxic va portar al bloqueig pressupostari que ha provocat el tancament, ha sigut “informat” de la situació, segons ha explicat en un comunicat Sarah Huckabee Sanders, la portaveu de la Casa Blanca, que assegura que estan “en contacte regular amb els comandaments de la FAA”.