CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA

Els ulls del Iemen

Ahmad Algohbary, periodista iemenita, pateix problemes de visió que necessiten atenció mèdica especialitzada

imagen-ahmad-algohbary-twitter

imagen-ahmad-algohbary-twitter

3
Es llegeix en minuts
Alex Bustos

Ahmad Algohbary es troba  al Caire (Egipte) a l’espera d’un visat que li permeti arribar a Barcelona per rebre assistència mèdica. Aquest periodista 'freelance' pateix "queratocon", una patologia que deforma la còrnia i genera problemes d’astigmatisme. 

Es vol tractar a l’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelonacentre de reconegut prestigi en oftalmologia. En l’entitat privada se li faria un primer diagnòstic i si fos necessari, se li practicaria un trasplantament de còrnia. 

"Quan acabi el meu tractament a Barcelona tornaré al Iemen per seguir amb el meu treball"

Ahmad Algohbary

Algohbary lamenta que "després d’aconseguir tots els papers necessaris", incloses dades bancàries que demostren que pot pagar el tractament i l’estada, no li donessin el visat a Amman per "no ser resident a Jordània". Després d’uns dies d’incertesa, li van trucar de l’ambaixada espanyola de la capital jordana per dir-li que "podia demanar el visat a l’ambaixada d’El Cairo", on es troba en l’actualitat a l’espera d’una resposta.

"Vull arreglar el meu problema de vista. I després d’això vull tornar al meu país per escriure sobre la crisi humanitària", insisteix el iemenita. A més de la seva tasca periodística, també dona assistència a famílies i nens a través de la fundació caritativa Hope and Relief . "Ajudo com puc amb cistelles de menjar (...) En reparteixo milers", explica. 

'Freelance' al Iemen

Ahmad Algohbary treballa sobre el terreny per explicar la guerra i les conseqüències del conflicte armat alIemen. Aquest reporter actualment viu i informa des de Sanà, la capital iemenita i en mans delsrebels houthi.

El reporter és conegut per col·laborar en mitjans com 'The Guardian', Al Jazeera o 'The New York Times'. Al diari nord-americà va participar en un revelador treball d’investigació sobre bombes de fabricació italiana utilitzades per l’Exèrcit de l’Aràbia Saudita. "La meva càmera és la meva principal font d’ingressos", explica Algohbary, ja que tot i que també ha escrit per a alguns mitjans, les imatges que ven a revistes i diaris de tot el món li permeten seguir amb la seva tasca.

Al llarg dels primers anys del conflicte al Iemen entre la coalició que dona recolzament a Abd Rabbuh Mansur Hadi (en aquesta participen l’Aràbia Saudita, Emirats Àrabs Units, Egipte, el Sudan i Bahrain), president del país, i els rebels houthi, va estar rodant juntament amb un altre periodista un documental en 360 graus que va ser premiat amb el guardó a l’'Excel·lència a la història immersiva' pelsPremis del Periodisme Online. 

Emergència humanitària

Des que va començar el conflicte entre els rebels i el Govern de Hadi el 2015 han mort més de 50.000 persones14 milions de iemenites corren risc de passar gana (gairebé la meitat de la població) i hi ha aproximadament 190.000 desplaçats a d’altres països veïns.

Els atacs han sigut especialment durs a l’oest, la zona rebel. També hi ha hagut combats al sud, a la zona d’Aden, la capital de la facció governamental. La coalició pro-Hadi ha bombardejat la població civil i destruït infraestructures com escoles, mercats i hospitals. Les Nacions Unides els acusen de crims de guerra.

Els houthis també estan assenyalats per les organitzacions de drets humans. El Programa Mundial d’Aliments ha acusat les milícies rebels de quedar-se amb els recursos destinats a la població per distribuir-la entre els combatents o vendre’ls. Des d’Al Masirah, mitjà de comunicació relacionat amb els houthis, han negat aquesta afirmació.  Reporters sense Fronteres ha denunciat que els rebels tenen presos 10 periodistes en males condicions de salut.

Notícies relacionades

A més del conflicte entre els dos bàndols també hi ha cèl·lules d’Estat Islàmic a la regió.

Els principals països que venen armes a l’Aràbia Saudita, un dels actors més importants del conflicte, són en aquest ordre, Estats Units, Regne Unit, França i Espanya. Tot i que hi ha hagut negociacions entre els dos bàndols de la guerra, ara com ara hi continua havent enfrontaments i bombardejos al país. En aquestes converses de pau s’ha parlat d’intercanviar presoners però no s’ha respectat l’alt al foc que es va acordar a Estocolm. 

Temes:

Iemen