advertència de brussel·les

La UE dona el seu primer avís al Govern d'Ortega a Nicaragua

Els ministres d'Exteriors adverteixen president nicaragüenc que no dubtaran a respondre al deteriorament de la situació política al país

zentauroepp46638841 ame268  san jose  costa rica   20 01 2019   miles de nicarag190121110320

zentauroepp46638841 ame268 san jose costa rica 20 01 2019 miles de nicarag190121110320 / Jeffrey Arguedas

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea està disposada a utilitzar “tots els instruments d’actuació” al seu abast, incloses les sancions, per fer front al deteriorament dels drets humans i l’Estat de dret a Nicaragua, tot i que de moment l’avís quedarà en una primera advertència. Els ministres d’Exteriors de la UE han condemnat aquest dilluns la brutal repressió exercida per les forces de seguretat i grups afins al Govern i han apressat les autoritats nicaragüenques a iniciar un diàleg i una negociació veritable, que inclogui reformes electorals.

“Les mesures recents dirigides contra organitzacions de la societat civil i mitjans de comunicació independents suposen un nou cop per a la democràcia, els drets humans i les llibertats civils que agreugen la crisi política i social”, assenyala el document de conclusions adoptat pels 28. Concretament, els ministres d’exteriors condemnen la repressió de la premsa i la societat civil així com l’ús de lleis antiterroristes per reprimir opinions discrepants a Nicaragua.

També reproven la cancel·lació en el registre oficial de diverses organitzacions de la societat civil i les batudes il·legals contra mitjans de comunicació independents, així com altres mesures destinades a castigar els actes de protesta, que han creat “un entorn en què no es garanteixen drets fonamentals reconeguts constitucionalment, tals com la llibertat d’expressió i de reunió, la llibertat de circulació, l’‘habeas corpus’, i el dret a un judici just”.

Diàleg nacional transparent

Notícies relacionades

Per això, urgeixen al Govern de Daniel Ortega a cooperar de forma constructiva amb l’Organització d’Estats Americans (OEA) i a garantir les condicions necessàries que permetin el retorn de l’Oficina de l’Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Drets Humans al país. “No és possible una reconciliació mentre no s’estableixi un diàleg nacional transparent, integrador i constructiu entre totes les parts implicades i mentre no hi hagi justícia per a totes les víctimes”, asseguren instant a “un diàleg i una negociació” veritable que inclogui l’adopció de reformes electorals.

En aquest sentit, la UE lamenta que s’hagin paralitzat les reformes electorals promogudes per l’OEA i es mostra disposada a recolzar una mediació acceptable per a totes les parts interessades. Els 28 també insten el Govern d’Ortega a posar fi a la repressió de manifestacions públiques, periodistes, mitjans de comunicació independents i organitzacions de la societat civil, així com a garantir la seguretat física dels seus membres i alliberar totes les persones empresonades il·legalment.