HI HA 68 FERITS

Un cotxe bomba causa 21 morts a Bogotà

El president Duque va assegurar que l'Estat no descansarà fins a trobar i jutjar els terroristes

L'atemptat és aprofitat per l'uribisme per qüestionar l'acord de pau amb les FARC

colombia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

L’horror ha sacsejat Colòmbia quan semblava que formava part d’un passat encara dolorós. El nombre de morts per l’atemptat amb un cotxe bomba perpetrat aquest dijous contra  l’Escola de Cadets de Policia General Francisco de Paula Santander de Bogotà, s’ha elevat a 21. El nombre de ferits és de 68, segons l’últim balanç oficial.  

José Aldemar Rojas, el presumpte autor material de l’acte terrorista, va arribar a la porta sud de l’acadèmia quan despuntava el matí de dijous. Quan va voler travessar les instal·lacions amb la seva camioneta Nissan Patrol, un gos antiexplosiusva detectar els 80 quilos de pentolita que amagava. Rojas va accelerar i va atropellar un guàrdia. Durant la persecució policial va xocar contra un edifici i va esclatar la càrrega letal. Després van venir els crits, la desesperació i la incertesa.  Colòmbia tornava a ser escenari d’un episodi macabre d’aquesta naturalesa.  Van venir a la memòria atacs com el que es va portar a terme el 6 de desembre de 1989 a la seu del Departament Administratiu de Seguretat, DAS. Els sicaris de Pablo Escobar van matar aquella vegada 63 persones. Al llarg de tres dècades, el mètode del cotxe bomba es repetiria 13 vegades més amb diferents autories criminals que deixarien un grapat de víctimes.

Desenes de ciutadans es van reunir dijous a la nit davant l’Escola de Cadets per retre homenatge a les víctimes i condemnar l’atemptat. Enmig de la perplexitat i el dol, 12 hores després de la detonació i els seus estralls, el president Iván Duque va cridar els colombians a unir-se per derrotar el terrorisme. “No descansarem fins a capturar i portar a la justícia els terroristes”.

LES REACCIONS INTERNES

La tragèdia de l’Escola de Cadets va tenir una immediata derivació política. Els sectors que han rebutjat des de sempre l’acord de pau que va firmar el Govern anterior de Juan Manuel Santos amb les FARC no van trigar a relacionar els fets amb la manera com va finalitzar el conflicte armat que va començar fa més de mig segle. “Que greu que la Pau hagués sigut un procés de submissió de l’Estat al terrorisme!”,va dir l’expresident Álvaro Uribe, en nom de la dreta més intransigent. 

L’uribisme va intentar fins i tot establir una connexió entre les FARC i Rojas, l’home que conduïa el cotxe bomba amb l’únic braç que tenia. No obstant, no es van trobar evidències sobre això. La premsa de Bogotà no descartava una vinculació del terrorista amb l’ELN, l’última guerrilla en activitat. Però res passava, per ara, de ser una llunyana hipòtesi. Segons Notícies Caracol, el responsable material de l’atemptat patia una malaltia terminal i hauria rebut diners per executar el crim. De moment, dirigents de la Força Alternativa Revolucionària del Comú (FARC), hereva de la guerrilla que va pactar amb Santos l’abandonament de les armes, va repudiar emfàticament l’atemptat. Pastor Alape va dir que s’ha tractatd’“una provocació contra la sortida política al conflicte”, que, a més, busca “tancar possibilitats d’acord amb l’ELN, deslegitimar les mobilitzacions socials i afavorir sectors guerreristes”.

Notícies relacionades

LA VIOLÈNCIA QUE NO CESSA

La desgràcia premeditada que va arrasar amb l’Escola de Cadets va relegar a un pla gairebé irrellevant el rostre quotidià de la violència que fueteja la societat. L’any 2018 van serassassinats 164 líders socials. La gran majoria d’aquests homicidis no han sigut aclarits. Aquest any ha començat amb senyals infausts: ja han matat vuit líders comunitaris o sindicals.  Víctor Manuel Trujillo ha sumat el seu nom a la llista de víctimes poques hores abans que esclatés el cotxe bomba. Trujillo, a més, era músic. Havia rebut amenaces de mort de grups paramilitars.

Temes:

Colòmbia