PUGNA POLÍTICA A WASHINGTON

Trump cancel·la un viatge de Pelosi pel tancament del Govern

La líder demòcrata li va demanar la vigília que retardés el discurs sobre l'estat de la unió

zentauroepp46424509 20190104 gal190104200336

zentauroepp46424509 20190104 gal190104200336 / SAUL LOEB

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Un assessor deDonald Trumpdeia aquest dijous a un reporter de la CNN que l’enfrontament entre el president dels Estats Units iNancy Pelosi, la demòcrata que des del 3 de gener presideix la Cambra de Representants i és la dona més poderosa de Washington, és a hores d’ara comparable a “King Kong contra Godzilla”. Té una mica de raó. Latensióentre tots dos s’ha disparat de formadramàticai una micagrotescaen les últimes hores, mentreel Govern viu la quarta setmana de tancament parcial per la falta d’un acord per al finançament delmur a la frontera amb Mèxic, i aquest dijous el president va cancel·lar en l’últim moment unviatge de Pelosi i altres congressistesdemòcrates a l’Afganistan i Brussel·les.

No és una cancel·lació qualsevol. Pelosi havia de visitar les tropes nord-americanes a l’Afganistan i mantenir reunions amb líders militars i de l’OTAN a Brussel·les en una parada forçada pel descans obligatori del pilot de l’avió militar en el qual volava. Trump va comunicar a Pelosi 45 minuts abans de l’hora prevista per a l’enlairament que“posposa”el seu viatge fins que s’acabi el tancament (que no afecta el Pentàgon).

Ho va fer per mitjà d’una carta, el mateix mètode que la demòcrata va utilitzar la vigília per demanar a Trump que retardés el discurs sobre l’estat de la unió, previst per al 29 de novembre, utilitzant també per a aquesta petició, amb caràcter d’amenaça, l’argument del tancament i el fet que els treballadors públics no estiguin cobrant. Tot i que Trump no ha contestat encara a aquesta petició, eltoi elcontingutde la seva missiva aquest dijous fan evident que la decisió de cancel·lar el viatge de Pelosi té molt a veure amb lavenjança.

Sarcasme

Trump va esquitxar de sarcasme la carta, que va publicitar Sarah Huckabee Sanders, la portaveu de la Casa Blanca. 

Va parlar del viatge de Pelosi (en què va incloure erròniament una presumpta parada a Egipte) com a “excursió de set dies” i li va escriure: "Com que hi ha 800.000 grans treballadors públics sense cobrar, estic segur que estarà d’acord que posposar aquestacte de relacions públiquesés totalment apropiat”. Trump, que va realitzar una visita sorpresa a les tropes a l’Iraq per Nadal, quan el tancament ja havia començat, també va afegir: “Sento que seria millor que, en aquest període, es quedés a Washington negociant amb mi”, recordant-li que, “òbviament, si vol fer el seu viatge en [aerolínia] comercial, està sens dubte en el seu dret”.

Notícies relacionades

La decisió de Trump va arribar el 27è dia del tancament parcial, que va començar el 22 de desembre i que ja és el més llarg de la història dels EUA.No hi ha perspectives de solució imminent pel desacord sobre els fons per almur, per al qual Trump reclama 5.700 milions de dòlars i els demòcrates es neguen a donar més de 1.300 milions. I ha sigutcriticadaimmediatament no només per demòcrates sinó fins i tot per algunsrepublicans, com el senadorLindsey Graham. Aquest va denunciar la petició de Pelosi a Trump perquè retardés el discurs sobre l’estat de la unió, però ha dit via Twitter que “unaresposta immadurano en mereix una altra”, denunciant com a “irresponsable i descaradament política” l’acció de Pelosi però també com a “inapropiada” la de Trump.

Quatre hores després que esclatés aquesta última tempesta política, Huckabee Sanders va anunciar que el president també ha cancel·lat, pel tancament del Govern, el viatge d’una delegació de l’Administració al Fòrum Econòmic Mundial a Davos, al qual anaven a assistir, entre d’altres, els secretaris del Tresor, Comerç i Estat i el representant de comerç exterior.