NOVA GUERRA FREDA

Putin acusa Occident d'intentar expulsar Rússia dels Balcans

El president rus rep una calorosa acollida durant la seva visita d'Estat a Sèrbia, un dels escassos països amics que li queden a Europa

zentauroepp46587078 russian president vladimir putin attends a news conference w190117182852

zentauroepp46587078 russian president vladimir putin attends a news conference w190117182852 / STOYAN NENOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Escortat en el tram final del vol per dos avions militars MIG-29 donats precisament per Rússia,l’Iliuxin Il-96  que transportava el líder del Kremlin, Vladímir Putin, ha aterrat aquest matí a l’aeroport Nikola Tesla de Belgrad, per a una visita d’Estat d’un dia de durada a Sèrbia. A més de la firma de diversos acords de cooperació, el president rus vol apuntalar les relacions amb un dels escassos països d’Europa amb els quals Moscou encara manté relacions amistoses.

En la vigília del viatge, Putin va parlar amb mitjans serbis on va arremetre amb duresa contra la política de la UE i els EUA als Balcans, una regió en la qual creixen les tensions entre els països que un dia van integrar Iugoslàvia. “La política dels EUA i altres països occidentals que pretén apuntalar el seu paper dominant continua sent un greu factor de desestabilització aquí”, ha denunciat el mandatari rus.

Mentre negocia la seva integració a la UE, Belgrad aspira a mantenir unes bones relacions amb Rússia, amb qui l’uneixen vincles culturals i religiosos: són països de llengua eslava on es professa el cristianisme ortodox. Putin és, de fet, el polític estranger més popular entre els serbis, i el seu Govern valora a més el rebuig de Moscou de reconèixer la independència de Kosovo. El líder rus va denunciar, durant la seva entrevista amb la premsa sèrbia, que la UE estava obligant Sèrbia a realitzar una “elecció artificial” entre Occident i Rússia.  

Recuperar la influència del Kremlin als Balcans

Des de fa uns anys, Moscou intenta recuperar la seva influència a la regió dels Balcans per frenar l’expansió de l’OTAN. Poc abans que Montenegro, una altra exrepública iugoslava, ingressés a l’Aliança Atlàntica fa dos anys, dos ciutadans russos i diversos membres de l’oposició van ser arrestats, acusats de planejar un cop d’Estat. Moscou ha desmentit reiteradament les acusacions que es trobava rere l’aldarull. 

El canvi de nom de Macedònia a República del Nord de Macedònia, que aplanaria el camí de l’Estat balcànic cap a l’Aliança Atlàntica, fins ara bloquejat per Grècia, també s’ha convertit en un altre front de batallaentre Moscou i Occident. El referèndum celebrat al setembre no va assolir la participació requerida de l’electorat macedoni perquè fos declarat vàlid. El llavors secretari de Defensa nord-americà, Jim Matthis, va acusar Moscou de finançar “campanyes d’influència” per interferir en la votació, atiant de passada les tensions ètniques.

Notícies relacionades

La visita de Putin a Belgrad es realitza enmig d’importants mesures de seguretat, tenint en compte les últimes protestes contra el president Aleksandar Vucic després de l’assassinat d’un activista a Kosovo, i sens dubte, a causa de l’habitual psicosi de seguretat que acompanya el líder rus allà on va. Un total de 7.000 policies han sigut mobilitzats, mentre les autoritats locals han demanat als residents a Belgrad que no surtin als seus balcons a rebre Putin.