«Pares, vull ser espia»

Alemanya inaugura el seu primer programa d'estudis sobre intel·ligència i espionatge, en què participaran 35 membres de l'exèrcit i dels serveis secrets

universidad-ejercito

universidad-ejercito

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Vestits impecables, una esbojarrada vida faldillera i un arsenal d’artefactes impossibles com a arma mortal. Mites de la cultura pop com James Bond han creat un imaginari col·lectiu que porta a associar l’espionatge  amb el glamur de Pierce Brosnan o l’explosivitat de Daniel Craig. No obstant, fora de la pantalla, aquests personatges s’haurien d’asseure en un pupitre i estudiar els detalls d’una professió freda, silenciosa i solitària.

Des d’aquesta setmana això ja és una realitat a Alemanya. Aquest dilluns passat la potència econòmica europea va inaugurar els seus primers estudis per a futurs espies, una formació en “intel·ligència i seguretat”, que es fa a la Universitat de l’Exèrcit a Neubiberg i al Col·legi Federal d’Administració Pública, de Haar, totes dues ubicades a Munic, al sud del país. “Fa quatre anys la cancelleria ens va demanar unir forces en un curs acadèmic únic per educar la comunitat de la intel·ligència alemanya”, explica a EL PERIÓDICO el professor Uwe M. Borghoff, vicepresident d’aquesta institució i coordinador del curs.

Unir la intel·ligència

No obstant, aquest no és un curs per a qualsevol estudiant. Els 35 alumnes que formen part d’aquests selectes estudis de dos anys de durada són membres del Bundeswehr, l’exèrcit federal alemany, que ja treballen per a una de les agències dels serveis secrets del país. En aquests estudis s’especialitzaran en l’anàlisi científica de les dades d’intel·ligència, segons va explicar el comissari del govern per als serveis secrets, el secretari d’Estat Johannes Geismann.

L’exclusivitat d’aquests estudis queda patent amb els seus promotors. La iniciativa està impulsada per la cancelleria que encapçala Angela Merkel i pels ministeris de Defensa i Interior. Això permetrà que el personal dels serveis d’intel·ligència federals i els de l’exèrcit treballin de costat. Fora d’aquest curs, la Universitat de les Forces Armades alemanyes continuarà impartint classes sobre anàlisi de ‘big data’, política internacional i ciberseguretat.

Bretxa de seguretat

Tot i això, el programa també servirà per formar treballadors del Govern, parlamentaris i membres de les policies federal i regional que treballin en el camp de la seguretat i la intel·ligència. La primera part del programa es realitzarà a Munic i la segona a Berlín, on els alumnes decidiran si s’especialitzen en matèria de defensa o seguretat digital.

Notícies relacionades

“Aquest curs ens permetrà confrontar temes com els recents problemes de ciberseguretat o l’auge de notícies falses i discutir científicament la manipulació de les dades amb finalitats polítiques”, afegeix Borghoff. El 4 de gener un noi de 20 anys va aconseguir desmuntar part de l’aparell de seguretat nacional per filtrar dades personals de centenars de polítics i personalitats públiques del país, inclosa la cancellera Merkel.

Tot i que per a Alemanya aquests estudis acadèmics són una novetat, en altres potències, com els Estats Units, França o el Regne Unit, es realitzen des de fa temps. Lluny dels estereotips del 007, Berlín s’afegeix ara a una millora de la coordinació dels seus serveis d’intel·ligència.