JUDICI A LA HAIA

El Tribunal Penal Internacional absol l'expresident de Costa d'Ivori de crims de lesa humanitat

Laurent Gbagbo estava acusat d'assassinats, violacions i persecucions d'opositors després dels disturbis del 2010

zentauroepp46554092 former ivory coast president laurent gbagbo gestures as he e190115121350

zentauroepp46554092 former ivory coast president laurent gbagbo gestures as he e190115121350 / PETER DEJONG

1
Es llegeix en minuts

Laurent Gbagbo, president de Costa d’Ivori entre el 2000 i el 2010, ha sigut absolt pelTribunal Penal Internacional (CPI) de les acusacions de crims de lesa humanitat, entre els quals, assassinats, violacions i persecució. Blé Goudé, exministre de Joventut, ha tingut la mateixa sort. 

El tribunal ha decidit, per majoria, eximir Gbagbo per falta de fonaments de l’acusació. El sobreseïment de la causa contra l’expresident ivorià ha provocat un esclatd’alegria  entre els seguidors que hi havia a la galeria pública del tribunal. 

Disturbis a Costa d’Ivori

Les eleccions del 2010, que van suposar la derrota electoral de Gbagbo, van acabar en uns disturbis en què van morir 3.000 persones i prop d’unmilió  de persones es van veure obligades a marxar. Els aldarulls van començar quan tant ell, com Alassane Ouattara, actual president, es van declarar guanyadors dels comicis. 

Notícies relacionades

La Comissió Electoral va donar com a vencedor Outtara en principi, que va guanyar per un estret marge. El Consell Constitucional del país va anul·lar els resultats d’algunes províncies del nord, més favorables al llavors líder opositor, i va proclamar vencedor Gbagbo.

Aquesta crisi política es va convertir en un conflicte armat que va durar dos anys, del 2010 al 2011. L’enfrontament va acabar amb la detenció a Abidjan de l’expresident l’abril del 2011, quan homes d’Outtara el van capturar amb el suport de tropes franceses i de l’ONU.