CRISI POLÍTICA AL REGNE UNIT

May es prepara per a una derrota històrica sobre l'acord per al 'brexit'

La primera ministra alerta d'"una paràlisi del Parlament" en cas que es perdi la votació

ykwetzoy9vnofglg0riyc1100 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

L’acord del Regne Unit sobre el ‘brexit’ no passarà la prova al Parlament britànic. La mateixa primera ministra, Theresa May, va ser incapaç de confirmar dilluns la seva fe en la victòria. Sentenciat per endavant el pacte, la pregunta ja no és, des del cap de setmana, si serà aprovat o no. L’última i desesperada maniobra de May consisteix a intentar limitar el mal i rebaixar en la mesura possible l’amplitud d’una derrota, que es dona per segura. Si l’acord és rebutjat, “crec que el més probable és que es produeixi una paràlisi al Parlament, amb el risc que no hi hagi 'brexit'”, va advertir May, intentant convèncer el centenar de conservadors rebels que es calcula que votaran en contra. “Donin un segon cop d’ull a l’acord”, els va demanar.

Dimissió reveladora

Lluny d’aconseguir imposar la seva autoritat, just en la vigília de la votació, un dels responsables de mantenir precisament la disciplina de vot entre els parlamentaris es va unir als revoltats. En la seva carta de renúncia, com Tory Wip, Gareth Johnson va explicar que cessava perquè estava en contra de l’acord. "És hora de col·locar la lleialtat al meu país per sobre de la lleialtat al Govern”. Amb ell són 13 els membres de l’Executiu de May que l’han deixat a causa del ‘brexit’ i la llista pot augmentar encara més. La primera ministra tenia previst entrevistar-se amb els diputats de l’anomenat Comitè 1922, el niu dels rebels que va intentar enderrocar-la com a líder amb una moció al desembre, sense aconseguir-ho.

Carta sense sentit

En els dos discursos pronunciats dilluns, el primer en una fàbrica de Stoke-on-Trent, al nord d’Anglaterra, i el segon a la Cambra dels Comuns, May va recordar l’“obligació” dels parlamentaris de complir el resultat del referèndum. Evitar que el Regne Unit surti de la Unió Europea faria “un mal catastròfic” a la confiança dels ciutadans en la classe política i seria “una subversió de la democràcia”.També va alertar del perill per a la unitat nacional d’una sortida sense acord, “en mans dels que fan campanya per la independència d’Escòcia” o els que persegueixen la unificació d’Irlanda.

May va rebutjar taxativament una extensió de l’article 50 i la convocatòria d’un segon referèndum, però va haver d’admetre que els aclariments rebuts en una carta conjunta del president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, i el president del Consell Europeu, Donald Tusk, sobre la salvaguarda a Irlanda del Nord, no van prou lluny i no convenceran els diputats. Els 27 han rebutjat la seva petició de posar una data fixa al final de la polèmica salvaguarda.

En lloc de tranquil·litzar-los, la carta, va afirmar el líder dels unionistes al Parlament, Nigel Dodds, ha exacerbat els seus temors. “No hi ha vinculació legal”, com May va prometre al desembre. “Res ha canviat en l’acord de sortida. Irlanda del Nord quedaria sotmesa a les lleis de la Unió Europea, sense representació a Brussel·les. Dependríem del Govern de Dublín, perquè parlés per nosaltres”. Segons Dodds, “en lloc de cartes sense sentit, la primera ministra ha de demanar ara canvis en l’acord de retirada”. Els 10 diputats del Partit Unionista Democràtic (DUP) permeten governar els conservadors que van perdre la majoria en la passada elecció.

¿Elecció general?

May “s’enfronta a una humiliant derrota” i està fent la culpa a tothom, menys a ella, va declarar el líder de l’oposició, Jeremy Corbyn. El cap dels laboristes proposa com a alternativa un nou i ampli acord amb la unió duanera, una relació forta amb el mercat únic, però evita un segon referèndum. “Si l’acord és rebutjat, “ha arribat l’hora d’una elecció general i d’un nou Govern”, va assenyalar Corbyn des de l’escó.

Notícies relacionades

Aquest dimarts i just abans de la votació final, la primera ministra té previst fer una última crida als diputats i tancar així el debat de cinc dies sobre el pacte, per intentar evitar que l’escala de la derrota no superi els 100 vots. En circumstàncies normals, això suposaria la seva dimissió immediata. Però no és un període normal el que viu ara la política britànica. Potser May podrà tornar a Brussel·les per intentar millorar els termes de l’acord. Té fins al pròxim dilluns 21 per presentar el seu pla B. Prèviament a la votació, els diputats es pronunciaran sobre diverses esmenes.

Ajornament de cesària

Cap diputat vol o pot perdre’s la històrica votació. La laborista Tulip Siddiq, que s’havia de sotmetre a una cesària, ha retardat el naixement del seu nadó fins dijous. Embarassada de nou mesos, Siddiq arribarà al palau de Westminster en cadira de rodes.El seu fill havia de néixer el 4 de febrer, però a causa de certes complicacions els metges li van recomanar que se sotmetés a una cesària dilluns o dimarts. “Si el meu fill arriba al món tot i que sigui un dia més tard del que els metges recomanen, però és un món amb millors possibilitats i una relació forta ens la Gran Bretanya i Europa, val la pena lluitar per això”, ha declarat la gràvida diputada.