PRÀCTICA PROHIBIDA

Una tradició ancestral hindú porta a la mort una dona i els seus dos fills al Nepal

Les dones estan obligades a dormir fora de casa quan estan menstruant per impures

La família va encendre un foc per escalfar-se i va morir per asfíxia

zentauroepp44493025 internacional  30 7 2018   nepal  proyecto the rato baltin p180801211558

zentauroepp44493025 internacional 30 7 2018 nepal proyecto the rato baltin p180801211558

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una pràctica ancestral hindú –obligar les dones a dormir fora de casa quan menstruen al ser considerades impures– ha portat a la mort una dona i els seus dos fills en una zona rural del Nepal. Una dona i els seus dos fills han mort asfixiats quan, al ser obligada a dormir en una cabana sense finestres durant la seva menstruació, va encendre foc per combatre l’intens fred. Malgrat que aquesta pràctica va ser prohibida fa més d’una dècada, continua vigent a les zones rurals més pobres dels països on es practica l’hinduisme.

Amba Bohara, de 35 anys, i els seus dos fills, de 12 i 9 respectivament, van ser descoberts per un familiar en una cabana sense finestres adjacent a la casa feta de pedres i fang al districte nepalès de Bajura. La pràctica del 'chhaupadi' consisteix a desterrar les dones que tenen el període als corrals dels animals o a cabanes adjacents a les cases al ser considerades impures.

"Van morir asfixiats perquè no hi havia ventilació i van fer foc per combatre el fred", ha informat l’agent de policia Uddhav Singh Bhat, que va puntualitzar que les víctimes tenien les seves extremitats cremades quan les van trobar.

Malgrat estar prohibida des de l’any 2005, la pràctica, vigent en les zones més remotes, posa les dones a mercè de violacions i animals salvatges.

Tres mesos de presó

Algunes comunitats temen la desgràcia, com un desastre natural, si les dones i les nenes que menstruen no són enviades a fora. Se’ls prohibeix tocar una sèrie d’articles, com ara llet, ídols religiosos i bestiar, i han de menjar moderadament. Les dones i les nenes que menstruen tampoc tenen permès reunir-se amb altres membres de la família.

Notícies relacionades

El costum ha provocat diverses morts, malgrat que el Govern va introduir condemnes de tres mesos de presó multes de 3.000 rupies (27 dòlars). L’any passat, una dona va morir asfixiada després de ser desterrada; el 2017, un adolescent va morir després d’una mossegada de serp. Els activistes de drets humans diuen que els esforços del Govern per posar fi a la pràctica han sigut inadequats i van instar a un monitoratge més estricte.

"Que una dona mori amb els seus fills durant la menstruació és una de les tragèdies més grans", va dir Mohana Ansari, de la Comissió Nacional de Drets Humans. Els funcionaris diuen que lluitar contra les actituds de segles d’antiguitat no és fàcil. "El Govern ha implementat programes de conscienciació per erradicar la pràctica", va dir Rudra Devi Sharma, un funcionari del Ministeri de Benestar de la Dona i el Nen.

Temes:

Nepal