CRISI POLÍTICA

Trump deixa plantats els demòcrates al considerar la reunió una "pèrdua de temps"

El mandatari nord-americà es va retirar enutjat d'una cita amb Chuck Schumer i Nancy Pelosi per solucionar el tancament parcial del Govern

trump-perdida-de-tiempo / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

En un desacord més entre el president dels EUA, Donald Trump, i els demòcrates, les dues parts es van tornar a plantar en la seva posició davant el murDonald Trump, quan el tancament parcial administratiu ja dura 19 dies i va pel camí de convertir-se en el més llarg al país des de 1976.

La que semblava una reunió més de les diverses sostingudes en els últims dies per l’equip presidencial amb líders republicans i demòcrates, va acabar abruptament quan Trump va abandonar la trobada que es desenvolupava a la Casa Blanca.

"Acabo de sortir de la reunió amb Chuck i Nancy, una pèrdua total de temps", va indicar Trump en el seu compte de Twitter, mentre els líders demòcrates es queixaven davant dels periodistes que el governant hagués donat per acabada la reunió.

"Vaig preguntar: ¿Què passarà en 30 dies si ràpidament desbloquejo la situació, aprovaran la Seguretat Fronterera que inclou un mur o barrera d’acer? Nancy va dir, NO. Vaig dir: ¡Adeu, res més funciona!", va relatar Trump a Twitter.

A favor de les decisions medievals

El líder de la minoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, va relatar als reporters que "el president es va aixecar i va marxar" i va indicar que Trump va argumentar que "no hi havia res a discutir" després que Nancy Pelosi, la presidenta de la Cambra de Representants, rebutgés aprovar fons per a la construcció del mur.

En un acte a la Casa Blanca previ a la cita amb els legisladors, el president havia insistit en la "necessitat" del mur, una de les banderes de la seva campanya electoral. "Totes les altres coses, els sensors i els drons, són una meravella, funcionen si tens un mur. Si no tens el mur, no importa. Un dron no evitarà que un miler de persones travessin la frontera", va sentenciar.

El mandatari va remarcar que "cal deixar de banda la política i tornar al sentit comú", i va assenyalar: "Diuen que es tracta d’una solució medieval. És cert. És medieval perquè va funcionar llavors i funciona fins i tot millor ara", va ratificar.

I en unes declaracions des del Capitoli, on es va traslladar per sostenir converses sobre el mur, Trump va remarcar que està disposat a mantenir el tancament parcial "el temps que faci falta".

Declaratòria d’emergència nacional

Amb les parts en un aparent atzucac, la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders, va reflotar la possibilitat de declarar una emergència nacional, anunci sobre el qual es va especular abans del missatge que Trump va dirigir al país dimarts passat en l’horari de màxima audiència.

"És una cosa que estem encara contemplant. Sens dubte és una cosa que segueix sobre la taula", va assenyalar Sanders als periodistes, tot i que va aclarir que el cap d’Estat considera que "la millor solució” és arribar a un acord amb el Congrés.

El 1976, el Congrés nord-americà va aprovar la Llei d’Emergències Nacionals, que permet al president declarar una emergència nacional a la seva discreció i que no ofereix cap definició concreta d’"emergència" ni els criteris requerits. Sota l’empara d’una emergència nacional, Trump podria reassignar la despesa militar en projectes de construcció per aixecar el mur.

Les coses es compliquen

Notícies relacionades

Trump exigeix la inclusió d’una partida de 5.700 milions de dòlars per al mur en el projecte de pressupost que es discuteix al Congrés, però els demòcrates, que ostenten la majoria a la Cambra Baixa, es neguen a destinar-hi aquests fons.

Segons una investigació publicada pel diari ‘The Washington Post’, construir un mur a la frontera amb Mèxic com el que demana Trumpportaria més de 10 anys, requeriria uns 10.000 obrers i costaria almenys 25.000 milions de dòlars. El diari va preguntar a diversos enginyers i constructors sobre com planificarien el projecte de construcció d’un mur a la frontera que segueixi el disseny de 1.600 quilòmetres que exigeix Trump.