CANVI POLÍTIC

El rei saudita reestructura el Govern

El nou ministre d'Afers Exteriors és Ibrahim al-Assaf, amb experiència com a titular de Finances

zentauroepp46368300 epa5344  hamburgo  alemania   27 12 2018  fotograf a de arch181227160424

zentauroepp46368300 epa5344 hamburgo alemania 27 12 2018 fotograf a de arch181227160424 / LUKAS BARTH

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Salman bin Abdulaziz, actual rei de l’Aràbia Saudita, ha anunciat aquest dijous la reestructuració del Govern. Entre els canvis introduïts destaca el nomenamentd’Ibrahim al-Assaf  com a nou ministre d’Afers Exteriors. Aquesta modificació es produeix tres mesos després de la crisi provocada perl’assassinat de Jamal Khashoggi  en el consolat saudita d’Istanbul. 

Al-Assaf, antic titular del lloc de ministre de Finances fins al 2016, reemplaçaAdel al-Yubeir, que passa a ser el ministre d’Estat d’Exteriors, segons han informat mitjans oficials saudites. Aquest càrrec té el mateix rang que un viceministre, la qual cosa suposa que tindrà un rol més semblant al d’assessor del Ministeri.  

Experiència política

El nou ministre d’Exteriors va ser entre les desenes de detinguts en la macrooperació contra la corrupció que es va dur a terme el novembre del 2017 a l’Aràbia Saudita. En el curs d’aquesta operativa es van empresonar desenes de polítics, grans empresaris i prínceps de la corona saudita. 

Els acusats van ser retinguts durant setmanes en un hotel de Riad fins que van arribar a acords amb l’Executiu. La major part d’ells van sortir en llibertat el gener del 2018.

Després de sortir en llibertat, Al-Assaf va ser nomenat membre del Consell de Ministres saudita, que està encapçalat pelmonarca, i va ocupar el càrrec de ministre d’Estat.

Al-Yubeir, el que havia sigut el titular fins aquest dijous, ha sigut un dels principals rostres visibles del regne durant els últims anys, defensant les polítiques saudites respecte a la guerra amb el Iemen i en el cas Khashoggi. 

El rei també ha canviat el cap de la Guàrdia Nacional, una de les branques del’exèrcit del país, que serà el príncep Abdullah bin Bandar en substitució del príncep Khaled bin Ayyaf.

Notícies relacionades

Turki al-Shabana, executiu de la gran empresa Rotana, ha sigut nomenat com a nou ministre de la Informació. Rotana és una companyia propietat del príncep Alwaleed bin Talal, inversor multimilionari que també va ser detingut en l’operació contra la corrupció.

El rei Salman ha ordenat també la creació del’Agència Espacial Saudita, que estarà liderada pel seu fill Sultan bin Salman. És conegut al seu país per ser el primer astronauta àrab i musulmà.